KKDSZ: Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat

Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete aggályosnak tartotta, ahogyan 2013. szeptember 27-én az emberi erőforrások minisztere egyeztetés nélkül, nem szakmai indokokra hivatkozva felmentette a nemzet könyvtárának főigazgatóját, aki szabályos pályázaton elnyert, öt évre szóló kinevezésének negyedik évét töltötte, s akinek a minisztérium addigi szakmai munkáját - a közgyűjteményeket sújtó nehéz körülmények ellenére - két kiváló és egy jó eredménnyel értékelte.

    A méltánytalan eljárás azzal folytatódott, hogy a minisztérium nem írta ki a magasabb vezetői pályázatot, és egy szakmai végzettséggel nem rendelkező személyt bízott meg a feladatok ellátásával. Így immár öt hónapja nincs kinevezett és szakmailag megfelelő vezetője a nemzeti könyvtárnak. Nem értjük, hogy ezen az állapoton miért nem változtatott a minisztérium azóta sem.
  • A nemzet könyvtárának lebecsülése,
  • a nemzeti kultúra értékeinek leértékelése,
  • a szakmaiság semmibe vétele,
  • az emberi erőforrások gondatlan kezelése,
  • a közigazgatási tekintetben szabálytalan

és összességében rossz intézkedés minősíthetetlenségét csak fokozta az, hogy a megbízott főigazgató lemondása után, most újabb két hónapos megbízást ad a minisztérium az intézmény vezetésére, és továbbra sem nyilatkozik a pályázat kiírásáról.

    A Közalkalmazottak Jogállásáról szóló törvény nem ismer két hónapos megbízást, amennyiben nem helyettesítésről van szó. A megbízott személy végzettsége nem felel meg a jogszabályilag előírt képesítési követelményeknek. Nem a magyar kultúra zászlóshajójának, hanem egy sokkal kisebb intézménynek a dolgozóit sem tarthatja a fenntartó szervezet ilyen bizonytalanságban, ez – az egyébként is a jelen kormány ideje alatt számos jelentős megszorítást elszenvedett könyvtár – szakmai helyzetét, tudományos reputációját, nemzetközi hírnevét és szervezeti működését is tovább gyengíti.