A külföldiek számára is élhető ez az ország?

Amikor az ember külföldre utazik nyaralni, sokszor elviszi magával a fél patikát, aztán kiderül, hogy éppen a nyaraló mellett van a gyógyszertár. Ismeretlen helyre utazni még két hétre sem egyszerű, hát még hosszú távon munkát vállalni külföldön vagy külföldiként Magyarországon. Szerencsére nincs is szükség arra, hogy az első munkanapján a Magyarországra érkező szakember elveszetten ácsorogjon egy buszmegállóban és megpróbáljon eljutni az új munkahelyére. Ugyanis az orientation túra segítségével az ide érkező munkavállaló előre felmérheti, vajon ez az ország megfelel-e neki, megtalálja-e nálunk a már megszokott szolgáltatásokat, élelmiszereket, egészségügyi ellátást – és még sorolhatnánk. Cziczárdi Györgyi, relocation szakember, az Expat Center ügyvezetője azt mondja, sokszor már az állásajánlat elfogadása előtt hozzájuk fordulnak, hogy mutassák be a jelölteknek, mennyire élhető számukra Magyarország.

Bővebben




413 700 regisztrált munkanélküli volt áprilisban

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma 2014 áprilisában. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában 413 700 álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz képest 4,1 százalékkal (17 700-zal), az előző év azonos hónapjához képest pedig 25 százalékkal (138 300-zal) csökkent  – olvasható a profession.hu oldalán.

Bővebben




Ingyenes munkajogi tanácsadás munkavállalóknak és munkáltatóknak

 Elindult a decentwork.hu honlap, ingyenes munkajogi tanácsadó felülettel munkavállalók és munkáltatók számára. Ez a program a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vezetésével, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Norvég Vállalkozások Szövetsége (Confederation of Norwegian Enterprise, NHO) együttműködésében, a Norvég Alap „Tisztes Munka és Háromoldalú Párbeszéd” Alaprészének támogatásával valósul meg – írja a decentwork.hu.

Bővebben




Százezer euró fölötti végkielégítést kapnak az Opel bochumi üzemének dolgozói

Az év végén mintegy 110 ezer euró végkielégítéssel távozhatnak az Opel bochumi üzeméből az elbocsátott dolgozók - írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hírportálja.

Bővebben




A nők esetében különösen veszélyes a munkahelyi stressz

A munkahelyi stressz egyértelműen növeli a szívbetegségek kockázatát az 50 év alatti nők esetében - állítja a több mint 12 000 ápolónő beszámolója alapján készített tanulmány – írja a betegszoba.hu.

Bővebben




Így sértik meg a munkáltatók az egészségügyi előírásokat

  A munkáltatókat a munkajogi és munkavédelmi (ezen belül a foglalkozás-egészségügyi) szerteágazó szabályok betartásának kötelezettsége terheli. Cikkünkben arra keresünk választ, melyek az ezzel kapcsolatos legfontosabb és leggyakrabban megsértett előírások? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Új közfoglalkoztatási program indult Nyíregyházán

Több 1100 álláskereső bevonásával új közfoglalkoztatási program indult Nyíregyházán csütörtökön - közölte a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. sajtóreferense az MTI-vel.

Bővebben




Nyugdíjcsökkentés jöhet

Már három év múlva is komoly gondok lehetnek a nyugdíjak finanszírozásával, és ennek csak egyik oka a megállíthatatlannak látszó kivándorlási hullám. Egy kutatásból kiderült, a magyarok 57 éves korukig szeretnének dolgozni, de az gondolják, még 66 évesen is kénytelenek lesznek munkát vállalni. A munkavállalók és a nyugdíjasok érdekében is sürgős, de jól átgondolt beavatkozásra lenne szükség, különben néhány év múlva akár a már megállapított ellátásokat is le kell majd faragni – írja a Népszava.

Bővebben




A buszsofőrök nem látnak ki a ragasztmányok mögül

Balesetveszélyes a BKK legújabb ötlete, a buszok szélvédőjére ragasztott elsőajtós felszállásra figyelmeztető matrica. A mintegy félméter hosszú, zöld színű feliratot ugyanis pontosan a sofőrök elé illesztik, így az út egy jelentős részét nem látni. A járművezetők többször is panaszkodtak az életveszélyes megoldás miatt, de az ötletgazda, a Budapesti Közlekedési Központ nem tágít, a BKV vezetése pedig mossa kezeit: ők csupán végrehajtanak.
 

Bővebben




Randstad: Csak 57 eves korunkig dolgoznánk

Budapest, 2014. május 14. – A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukig szeretnének dolgozni, ennek ellenére azt gondolják, hogy 66 évesen is kénytelenek lesznek munkába járni – derült ki a Randstad Awardhoz kapcsolódó kutatásból. Globálisan az IT a legvonzóbb szektor.

Bővebben