Ingyenes munkajogi tanácsadás munkavállalóknak és munkáltatóknak

A munka világa a kétoldalú megállapodások tükrében

 Elindult a decentwork.hu honlap, ingyenes munkajogi tanácsadó felülettel munkavállalók és munkáltatók számára. Ez a program a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vezetésével, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Norvég Vállalkozások Szövetsége (Confederation of Norwegian Enterprise, NHO) együttműködésében, a Norvég Alap „Tisztes Munka és Háromoldalú Párbeszéd” Alaprészének támogatásával valósul meg – írja a decentwork.hu.

   Az MGYOSZ pályázatának és a projekt tervének összeállításánál a magyarországi munka világának aktuális kérdéseire fókuszált, melyek közül napjaink és az elmúlt évek legnagyobb horderejű változása a 2012-ben hatályba lépett Munka Törvénykönyve, a 2012. évi I. törvény.
 
  Úgy véljük, hogy a tisztes munka egyik alapvető feltétele ma Magyarországon ennek a Munka Törvénykönyvének a helyes alkalmazása, mely elősegítheti a rugalmas és kiegyensúlyozott foglalkoztatási viszonyok megteremtését a versenyszférában, és hozzájárul kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolatokhoz. Ezért helyeztük az MGYOSZ pályázatának és nyertes programjának fókuszába az új Munka Törvénykönyvének alkalmazását, melynek célja, hogy hasznos és praktikus segítséget nyújtson mind a munkavállalók, mind a vállalkozások számára az új kódex alkalmazásában, és a kollektív tárgyalásokra való felkészülésben. Célunk tovább bemutatni a norvég kollektív tárgyalások gyakorlatát, mely Norvégiában a fő letéteményese a munkabékének, így fontos tényezője az ország kiegyensúlyozott gazdasági és társadalmi viszonyainak.
 
   A program keretében látogatóink ingyenes szakértői tanácsadást vehet igénybe neves szakértőinktől munkajogi, társadalombiztosítási szakterületen. Ennek keretében a szakértők által feltett kérdések néhány napon belül, itt (ide be kellene linkelni a tanácsadás címszót) kerülnek megválaszolásra.
 
Forrás: decentwork.hu