Intim szféra a munkajogban

 Május 30-án megjelent Magyar Közlönyben az Alkotmánybíróság május 27-ei döntése arról, hogy alaptörvény-ellenes az Mt. azon rendelkezése, miszerint a kismamát csak akkor illeti meg felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta a munkáltatót. Ezt az előírást az Ab megsemmisítette – olvasható az adozona.hu oldalán.

Bővebben




Homokvár a hazai cégstruktúra

A hazai cégek 98 százalékénak árbevétele nem éri el az EU kisvállalkozás definíciójának alsó határát, azaz az évi 2 millió eurót. Európai szemüveggel nézve tehát csaknem az összes magyar cég mikrovállalkozás. A tőkeszerkezet szétaprózottsága nem egyszerűen technikai kérdés, hanem komoly versenyhátrány is az ország gazdasága számára.

Bővebben




Kész a magyar stressztérkép

 A gyors munkatempó okolható leginkább a munkahelyi stresszért, amely legerősebb a vendéglátóiparban, és inkább érinti a nőket, mint a férfiakat – derül ki a Munkahelyi Stressz Felmérésből, melyet a munkajog.hu ismertetett.

Bővebben




Veszélyezteti a versenyképességet a szakemberhiány Magyarországon

Bár a szakemberhiány világszerte egyre nő, a magyar munkaadók körében végzett felmérés szerint itthon a globális átlagnál jóval nehezebb megfelelő munkaerőt találni: Magyarországon a munkaadók 45 százaléka, míg világszerte 36 százaléka panaszkodott a szakemberhiányra - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből.

Bővebben




Jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak

 Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak - jelentette ki az Országgyűlés elnöke kedden a Parlament Felsőházi Termében a VII. Szakma Sztár Fesztivál országos díjátadó ünnepségen.

Bővebben




Csökkent a munkanélküliség az EU-ban és az euróövezetben áprilisban

Az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta áprilisban az előző havihoz képest. A mutató az EU-ban a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal Magyarországon mérséklődött - közölte kedden az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Bővebben




Még mindig csak álom a szociális biztonság az emberek számára

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) nyomatékosan óvott attól, hogy az Európai Unió tagországaiban tovább csökkentsék az állami szociális juttatásokat – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




Rejtélyes szervezet a pedagógusok nyakán

  Érdektelenségbe fulladt a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésének választása, ami nem csoda, hiszen a kar előkészítő bizottságának (EB) elnöke lapunknak lényegében elismerte, hogy szinte semmilyen választásra felhívó tevékenységet nem folytattak. A kar alapszabály-tervezetét nem tudni, hogy hol és kik írják, a küldöttek ugyan véleményezhetik, de egy nap alatt lezavarják az alapszabály elfogadását, amelyet Kőrösiné Merkl Hilda EB-elnök szerint „bármikor módosíthatnak” – írja a Népszava.

Bővebben




Három dolog, ami mindenképp legyen benne a munkaszerződésben

 Egy munkaszerződés annyit ér, amennyit betartanak belőle – mondta egy mikrovállalkozás újdonsült alkalmazottja, miközben olvasás nélkül, aláírta a dokumentumot. A hozzáértők többsége úgy tartja, inkább az a fontos, hogy a munkáltató mennyit tud betartatni a leírtakból. Az alábbiakban összefoglaltunk néhány olyan tartalmi elemet, amelyet feltétlenül érdemes rögzíteni az alkalmazottak munkaszerződésében – írja a Piac@Profit.

Bővebben




Népesedési Kerekasztal: a nyugdíjban is el kellene ismerni a gyermekvállalást

A nyugdíjrendszer reformját javasolja a kormánynak és az Országgyűlésnek a Népesedési Kerekasztal; a testület által kidolgozott koncepció szerint a nyugdíjszámításnál figyelembe kellene venni a gyermeknevelésre fordított erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is.

Bővebben