Még mindig csak álom a szociális biztonság az emberek számára

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet:

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) nyomatékosan óvott attól, hogy az Európai Unió tagországaiban tovább csökkentsék az állami szociális juttatásokat – olvasható a Világgazdaságban.

   Az ENSZ-hez tartozó szervezet legfrissebb jelentésében ugyanis szóvá tette, hogy a tartós munkanélküliség, az alacsony bérek és a magas adók miatt ezek az intézkedések nagyobb szegénységhez és társadalmi kitaszitottsághoz vezettek. Az ILO jelentése arra is rámutat, hogy az alapvető emberi jogok, vagyis a szociális biztonság megvalósitása a világ lakossága legnagyobb része számára még mindig csak álom marad.
 
   Az Európai Unióban a szociális juttatások leépítése 123 millió embert sújt, ami a lakosság 24 százalékának felel meg. Közülük sokan gyermekek, nők , idős emberek,mozgássérültek. Az ILO arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bíróság a szociális juttatások megkurtítását alkotmányellenesnek minősítette.
 
   A globális pénzügyi és gazdasági válság leküzdésének terheit számos állam a lakosságra hárította, amelynek több mint öt éve kevesebb munkahellyel és alacsonyabb jövedelemmek kell beérnie. Az ILO szakértői ugyanakkor kiemelték, ezzel a válság még tovább meghosszabbodott, ugyanis a háztartások alacsonyabb jövedelme azzal a következménnyel jár, hogy kisebb a kereslet, ami viszont lassítja a gazdasági élénkülést.
 
Forrás: Világgazdaság