Gondatlanság vagy szándékosság?

Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók gyakran kérdezik azt tőlem - mint gyakorló munkajogi ügyvédtől - hogy milyen összegű kártérítést követelhető a munkavállalótól. A bíróságnak, abban az esetben, ha megállapítja, hogy a munkavállaló magatartása felróható, azaz nem úgy jár el, ahogyan az az adott helyzetben elvárható lett volna, vizsgálnia kell azt is, hogy a károkozás szándékos volt-e vagy gondatlan. A kártérítés mértékének megállapításakor annak van jelentősége, hogy a munkavállaló károkozása szándékos volt-e vagy gondatlan. Hogy mi minősül szándékos károkozásnak a bíróság szerint és mely magatartásokat értékeli gondatlan károkozásnak bírósági eseteken mutatom be.

Bővebben




Szlovákia harcol a munkanélküliséggel

Szlovákiában lassan, de csökken a munkanélküliek aránya – júniusban 12,78 százalékos volt, ami közel másfél százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál –, azonban a helyzet így sem biztató, mivel abszolút számokban kifejezve a munkaügyi hivatalok az első félév végén 345 ezer állástalant tartottak nyilván, ráadásul a tavaly végzett egyetemi hallgatók 26,7 százaléka még állástalan.

Bővebben




Így terjed a szegénység

A szegénység hazai terjedését jelzik az Eurostat legfrissebb adatai is. Magyarországon - Szlovákiával, Lengyelországgal vagy Csehországgal szemben - tovább nőtt tavaly azoknak az aránya, akik a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatának voltak kitéve. Immár honfitársaink egyharmadáról van szó, de legalább vécé- és fürdőszobafronton jobban állunk.

Bővebben




Beindult a népvándorlás a megélhetésért

Hetente emberek százai vándorolnak az ország egyik feléből a másikba, hogy állásuk legyen. Az ok egyszerű: míg keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar, aminek munkaerőre van szüksége. A munkaerő-kölcsönzés lehet az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ami cégnek és munkakeresőnek egyaránt hatékonyan segít - állítja Csákvári Róbert, a legnagyobb hazai tulajdonú munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cég vezetője.

Bővebben




Orvosszakmák elfogyóban

Jóllehet hazánkra egyelőre nem jelentenek veszélyt a legújabb járványos betegségek, a globális felmelegedéssel járó és a szaporodó kórházi fertőzések miatt sem jó ómen, hogy egyre kevesebb infektológus dolgozik az országban. A fertőző gyógyászat mellett még 18 szakterület számít hiányszakmának, amelyek vagy nem vonzók már a fiatalok számára, vagy művelői nagy arányban távoznak külföldre.

Bővebben




Adót fizettetnek a táboroztató tanárokkal

Idegenforgalmi adó (IFA) megfizetésére kötelezték a zánkai Erzsébet Táborban táboroztató pedagógusokat - tudta meg Ikotity István, a parlament kulturális bizottságának LMP-s alelnöke. Ikotity a táborban dolgozó pedagógusok panaszaira hivatkozva azt is elmondta, hogy a táborban tapasztalt körülmények is elfogadhatatlanok voltak. Rétvári Bence államtitkár úgy véli, a tábrban minden rendben van.

Bővebben




Az állam mentené a csődbe ment MÁV-leányt

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősíti a kormány a MÁV Vasjármű Kft-t - derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.

Bővebben




Képzik a tanfelügyelőket

A következő tanévben indul a tanfelügyeleti rendszer. Jövő évtől 18 ezer pedagógust minősítenek és 12 ezer tanfelügyeleti ellenőrzést végeznek 3,7 milliárd forintos uniós keretből.

Bővebben




Sok cégnél vannak bajok a munkaidő elszámolásával

Bár a kereskedelmi munkáltatók többsége alkalmaz egyenlőtlen munkaidő-beosztást, ez ma még szinte kizárólag munkaidőkeretben történik. A döntő többség a Kúria döntését követően sem változtatott a vasárnapi pótlék fizetésének gyakorlatán. A kereskedelemben továbbra is leginkább papír alapú munkaidő-nyilvántartást vezetnek, a munkaidő-nyilvántartások vezetésének gyakorlata pedig több tekintetben sem felel meg a munkaügyi ellenőrzések által támasztott követelményeknek - derül ki a BDO Magyarország felméréséből.

Bővebben




A kormányt semmi nem érdekli, ami a nyugdíj mélyebb szféráival kapcsolatos

Még mindig nem műkődnek az egyéni nyugdíjszámlák, amelyek bevezetésére még 2011-ben tett ígéretet a kormány. Úgy tűnik most szeptember végére ígérik a bevezetését, ám a számlán ekkor sem szerepelnek majd a magánpénztárakba befizetett, államosított összegek.

Bővebben