Az állam mentené a csődbe ment MÁV-leányt

MÁV Vasjármű Kft.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősíti a kormány a MÁV Vasjármű Kft-t - derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.

    A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítik a csődbe ment MÁV Vasjármű Kft-t.

    Ahogy arról az mfor.hu korábban beszámolt, a július elején megjelent Cégközlöny szerint július 9-én csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a MÁV Vasjármű és Járműjavító és Gyártó Kft. A társaság csődjével többszáz ember veszítheti el a munkáját, ezt a kormány a stratégiai minősítéssel és a cég megmentésével szeretné elkerülni.

    A cégnél tavaly ugyanis átlagosan egyébként 335-en dolgoztak, közülük mindössze 5-en nem teljes munkaidőben. Az alkalmazottak nagy része (244-en) fizikai dolgozók. Az átlagos kereset havi bruttó 163 555 forint volt.

    A Vasjármű egyébként 25 százaléka a MÁV tulajdonában áll, míg a 65 százalékos nagyobb tulajdoni hányad a Traininvest Kft-hez kötődőik. 2013-ban 475,1 millió forintos veszteséget hoztak össze a korábbi 354,8 milliós mínusz után.

Forrás: mfor.hu