PSZ: béremelés OK, megvalósítás nem

A tanárok béremelése ellenére a Pedagógusok Szakszervezete nem tartja jónak a mostani bérrendszert. Az ugyanis nem tükrözi a minőségi és a pluszmunkát, nem ismeri el, ha a pedagógusnak több diplomája van, több tárgyat tanít – közölte a szervezet a pecsma.hu-val, miután annak vezetője Pécsen tárgyalásokat folytatott a helyi szakszervezeti tagokkal.

Bővebben




Irodai munka Londonban: háromszor annyi a fizetés

  Sorozatunkban kivándorolt magyarokat kérdeztünk arról, hogyan boldogulnak a külföldi munkaerőpiacon. Személyes történeteink első állomása London! – olvasható a profession.hu oldalán.

Bővebben




Luxembourgi ítélet uniós országok közötti eltérő minimálbérrel kapcsolatban

A közbeszerzés keretében előírt minimálbér nem terjeszthető ki azokra a munkavállalókra, akiket egy másik tagállamban tevékenykedő alvállalkozó foglalkoztat a szerződés teljesítése során - mondta ki csütörtökön kihirdetett ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

Bővebben




200 céggel fog össze a Nestlé a fiatalok foglalkoztatásáért

 A Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért európai kezdeményezés részeként több mint 150 állást és 90 gyakornoki pozíciót biztosított Magyarországon a 30 év alatti korosztálynak a közel egy év alatt - közölte a cég. Négy fiatal közül egy munkanélküli Európában, Magyarországon ugyan javul a helyzet, de még így is több mint duplája a fiatalok munkanélkülisége az átlagosnak – írja a Napi Gazdaság.

Bővebben




Közel kétezer új munkahelyet hozhatnak létre a szolgáltatóközpontok

Az SSC piac fejlett, ahol a magas hozzáadott értéket teremtő szolgáltatások kerültek túlsúlyba, szemben az induló piacok többnyire adminisztratív tevékenységeivel – derült ki a HOA friss kutatásából. Ez egyértelműen egy jól képzett szakember bázist feltételez, amely Magyarországon rendelkezésre állt az SSC-k számára. Fontos azonban kiemelni, hogy mára a kutatásban résztvevők elsődleges kockázatnak tekintik működésük szempontjából a több nyelvet beszélő, megfelelően képzett munkarő-utánpótlás biztosításának megoldatlanságát. Ez ma az SSC iparág legsúlyosabb problémája, amely megoldásra vár – írja a Világgazdaság.

Bővebben




A VDSZ figyelmezteti az Apollo Tyres-t

Színvonalas szakmunkásképzést, biztonságos munkahelyeket, kulturált körülményeket, s legfőképpen rendezett munkajogi kapcsolatokat vár a vegyipari szakszervezet (VDSZ) az indiai Apollo Tyres gumigyári beruházótól, amely állami támogatással Gyöngyöshalászon épít új telephelyet. A rendezett munkajogi kapcsolatok kialakításához a szakszervezet szakmai tanácsokkal is segítené a majdani munkaadót azért, hogy a kezdetektől tartsa tiszteletben a szakszervezeti, munkavállalói jogokat.  

Bővebben




Felmondás zaklatás miatt: három kifogás

Az alábbi esetben a szexuális zaklatás miatt elbocsátott munkavállaló ugyan nem vitatta az ellene felhozott vádakat, három okból mégis kifogásolta a felmondás jogszerűségét. A munkaügyi bíróság ugyan jogellenesnek ítélte a munkáltató eljárását, ám a törvényszék és a Kúria nem osztotta az álláspontját – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Nem érdemes az állami nyugdíjra várni

Bár az adatok alapján nem sok állami nyugdíjra számíthat a mai munkavállalók többsége, mégis, ha lehetőségük van rá, inkább a napi költéseket támogató cafeteriaelemeket választják a dolgozók. Nem könnyű tehát a munkáltató helyzete – írja a Piac@Profit.

Bővebben




Így ellenőrzik a munkaidő-nyilvántartást

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény rendelkezései alapján a hatósági ellenőrzés kiterjed a munka- és pihenőidőre a munkaviszonyra vonatkozó szabályban előírt rendelkezésekre – írja az ado.hu.

Bővebben




Betántorgók

Kínából, Vietnamból kértek engedélyt nálunk a legtöbben. - Van, aki azt mondja, milliónál is több honfitársunk dolgozik és fizet tb-t, adót és egyéb költségeket külföldön. A hivatalos adatok ennél kevesebbre, százezrekre teszik a távozók számát. A bevándorlási adatokat nézve az itt munkát vállaló külföldiek nem pótolják a kiesett pénzt – írja a Szabad Föld.

Bővebben