Országos aláírásgyűjtést indít a korkedvezményes nyugdíjrendszerért a szakszervezeti szövetség

Hétfőtől egy hónapon át országos aláírásgyűjtést indít tagszervezetei kezdeményezésére a korkedvezményes nyugdíjrendszer megmentéséért a mintegy 250 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) - közölte a szervezet.

Bővebben




43 ezer állás szűnt meg Ausztriában

Rossz volt a munkaerőpiaci helyzet augusztusban Ausztriában, közel 43 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, akárcsak egy évvel ezelőtt, és eközben néhány ezerrel kevesebb külföldit foglalkoztattak. Ám míg egy éve pár százzal több, most hatszázzal kevesebb magyar kapott ott állást. A románok kicsit javítani tudtak – olvasható a Privátbankár oldalán.

Bővebben




Közmunkások nélkül olyan rossz a helyzetünk, mint az EU-é

A világgazdasági válság kirobbanása óta soha nem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint idén nyáron. Utoljára 2008 második negyedévében láthattunk 7,6 százalékos munkanélküliséget, azóta viszont minden megváltozott. Az Európai Unió gazdaság nem tud talpra állni, a vállalatok nagyon nehezen vesznek fel új dolgozókat, így a térségben 10 százalék felett áll a munkanélküliség – írja a Vilggazdaság.

Bővebben




Kedden újra sztrájkolnak a Lufthansa egyes pilótái

Kedden újra sztrájkolnak a Lufthansa egyes pilótái a Vereingigung Cockpit (VC) szakszervezet felhívására, 8 és 23 óra között a hosszú távú járatok várhatóan nem indulnak el Frankfurtból.

Bővebben




Érvénytelen közös megegyezés

A Kúria egy tavalyi esete kiváló példája annak, milyen körülmények mellett vitatható, hogy a munkavállaló szabad akaratából írta alá a közös megegyezést a munkaviszony megszüntetéséhez. A példa ugyan elrettentő, de éppen ezért tanulságos – írja az ado.hu.

Bővebben




Nem vág 1700 milliárdot a kormány, de kis megszorítás is okozhat nagy zűrt.

 
 
 Nem jogos az a következtetés, hogy a kormány 1700 milliárd forintos megszorításra készül, árnyalja Romhányi Balázs annak a bejelentésnek az értelmezését, miszerint a kabinet négy éven belül a mintegy 30 ezermilliárd forintos GDP 45 százalékára szorítaná le a kormányzati kiadásokat (értsd: az állami és önkormányzati költségvetést) – olvasható a Vasárnapi Hírekben.

Bővebben




Ellátásra való jogosultság a biztosítási jogviszony megszűnését követően

A társadalombiztosítási ellátások többségének tartama és mértéke a biztosítási idő hosszához (is) kötődik. Például minél hosszabb szolgálati idővel rendelkezik valaki, annál magasabb összegű nyugdíjra számíthat, de legalábbis magasabb összegűre mint az a személy, aki ugyanolyan kereseti viszonyok mellett kevesebb szolgálati idővel rendelkezik – írja a kalkulator.hu.

Bővebben




Czomba: a munkahelyek mobilizálása jelenthetne megoldást

 Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piaci és képzési államtitkára az M1 A Lényeg című műsorában elmondta, hogy a KSH legfrissebb adatai alapján is év per év alapon 177 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma Magyarországon. Hozzátette, ebből 170 ezren a versenyszférában találtak munkát. Az új munkahelyek döntő többsége a versenyszférában jött létre – mondta az államtitkár. Czomba szerint a siker záloga, hogy „nem segélyen tartjuk az embereket, hanem munkát, közfoglalkoztatást adunk számukra”.

Bővebben




A közmunkások legfeljebb nyolc százaléka tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon

Hiába ígérte a kormány, hogy megoldást talál a munkanélküliségre, úgy tűnik, nem sikerült jól felmérniük, mire van szükség a munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatás 2013–2014-es oktatási programjában részt vevők alig ötöde talált magának munkát: a képzést 99 ezren kezdték el, 93 ezren tettek sikeres vizsgát, ám mindössze 15 ezren tudtak munkába állni – olvasható a Vasárnapi Hírekben.

Bővebben




Mennyi fizetett szabadság jár a részmunkaidőben dolgozónak?

A részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozó részére ugyanannyi fizetett szabadság jár, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozónak?. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt – írja az adozon.hu.

Bővebben