Czomba: a munkahelyek mobilizálása jelenthetne megoldást

400 ezer regisztrált munkanélküli

 Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piaci és képzési államtitkára az M1 A Lényeg című műsorában elmondta, hogy a KSH legfrissebb adatai alapján is év per év alapon 177 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma Magyarországon. Hozzátette, ebből 170 ezren a versenyszférában találtak munkát. Az új munkahelyek döntő többsége a versenyszférában jött létre – mondta az államtitkár. Czomba szerint a siker záloga, hogy „nem segélyen tartjuk az embereket, hanem munkát, közfoglalkoztatást adunk számukra”.

   Czomba Sándor elmondta, cél, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozók, ha a versenyszféra igénye jelentkezik, kilépjenek a közfoglalkoztatásból. A tavaly téli közmunkaprogramban részt vettek közül már 16 ezren vagy a versenyszférában vagy az önkormányzatoknál találtak munkahelyet – tette hozzá. Megjegyezte, idén is 30 ezren vesznek majd részt december elsejétől a téli közfoglalkoztatásban.

   Az államtitkár elmondta, Magyarországon 7,6 százalékos a munkanélküliség. A kormány lakhatási és egyéb támogatásokkal segítette a munkanélkülieket, amelynek eredményességét igazolja, hogy most is legalább kettőezren dolgoznak Nyugat-Dunántúlon ennek a támogatási módnak a segítségével - mondta. Az államtitkár szerint azonban a megoldást a problémára - a majdnem 400 ezer regisztrált munkanélküli számára – az jelentené, ha a munkahelyeket lehetne odavinni, „ahol sok munkáskéz áll rendelkezésre”.

   Czomba Sándor a műsorban azt mondta, azokat a térségeket kell még fejleszteni, amelyeket a befektetők eddig nem ismertek vagy elkerültek. Példaként említette az államtiktár az újraindult vájárképzést. Kiemelte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és elmondta, piacot kell teremteni a jó minőségű termékek számára. Megjegyezte a problémákra elsősorban hazánknak kell hosszú távú megoldást találnia.