Orbán: 2015-ben megalkotják a szociális ágazatban dolgozók életpályamodelljét

Jövőre megalkotják az ágazatban dolgozókkal egyetértésben a szociális ágazat életpályarendszerét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén. A miniszterelnököt öten kérdezték az azonnali kérdések órájában.

Bővebben




Nem törlik el az idősek utazási kedvezményét

A kormány továbbra is meg akarja őrizni a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét – közölte a parlament honlapján Seszták Miklósnemzeti fejlesztési miniszter Velez Árpád írásbeli kérdésére válaszolva. Az MSZP-s politikus szerint a kormány vállalta a Brüsszelnek elküldött egyik konvergenciaprogramban, hogy a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat a 2014-es szinten befagyasztja, egészen 2017-ig. Állítólag a fejlesztési minisztériumban készült egyik munkaanyag szerint a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezménye csak a csúcsidőn kívül maradna meg, más időszakokban nekik szóló bérletet kellene venniük – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Hogyan jár a pihenőidő a kamionosoknak?

 Jelen cikk témája a tehergépjármű-vezető munkavállalók munka- és pihenőidejére vonatkozó szabályok néhány kérdésének vizsgálata. A munkaidő és a pihenőidő egymást kölcsönösen feltételezi, ezért a modern kori jogalkotás is általában együtt kezeli e két kategóriát, így ez a hatályos jogrendszerünkben sincsen másként. Ugyanakkor témánk szempontjából azt is figyelembe kell venni, hogy az általános munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályokon túl, az adott tevékenység szabályozására születtek különös normák is, amelyek a lex specialis derogat legi generali elve alapján „felülírják” az általában alkalmazandó szabályokat – olvasható a munkajog.hu-n.

Bővebben




Jönnek az új munkahelyek?

Tovább erősödött a vállalati bizalom a közép- és délkelet-európai (CSE) régióban: a cégvezetők négyötöde szerint stabilizálódik vagy javul országuk gazdasági helyzete. A vállalatok közel fele bővítené munkatársai számát is – derül ki az EY legfrissebb Tőkebizalmi Barométeréből.

Bővebben




Sok idős osztrák félti az állását

Ausztriában egyre több idős munkavállaló keresi fel a felmondása után a Munkáskamarát – jelenti az ORF. Nem akarják ugyanis elfogadni a felmondást és ezért a munkaügyi bírósághoz fordulnának – ez a megfigyelése Siegfried Pichlernek, az osztrák Munkáskamara elnökének.

Bővebben




Rétvári szerint nem igaz, hogy elbocsátásokat okozna a vasárnapi zárva tartás

A magyar munkavállalók jogvédelmét erősítené a vasárnapi zárva tartás az EMMI parlamenti államtitkára szerint.

Bővebben




Akadálymentesítés munkáltatói támogatása

Cikkünkben a fogyatékosoknak adható adómentes akadálymentesítési munkáltatói támogatásról és kedvezményes kölcsönről lesz szó – olvasható az ado.hu.

Bővebben




Korrekció előtt a pedagógus-életpályamodell?

Mindössze fél éve lesz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) arra, hogy a szakképző iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) saját fennhatósága alá vonja – mondta a Napi Gazdaságnak Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

Bővebben




Sáling József: Közel 100 ezer dolgozót érint a vasárnapi munkavégzés

 A vásárló örül a vasárnapi nyitva tartásnak, a dolgozók megosztottak. Ők is szívesen maradnának otthon, ha ez nem menne a bérük rovására. A szakszervezet szerint bezárás helyett magasabb pótlék kellene a vasárnap dolgozóknak – írja a delmagyar.hu.

Bővebben




Korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést a szakszervezet szerint

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést, ezért az érdekképviselet nem ért egyet a VOSZ javaslatával - közölte a szakszervezet hétfőn az MTI-nek eljutatott sajtónyilatkozatában.

Bővebben