Miért jelentős a szociális párbeszéd a XXI. században?

 Erre a kérdésre is választ kaphattak azok, akik részt vettek a Vállalkozók Országos Szakszervezete, a LIGA Szakszervezet és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén kedden Békéscsabán – írja a hir6.hu.

Bővebben




Magyarország már nem számít vonzó célpontnak az erdélyi magyarok számára

Jól jön a magyar állampolgárság azoknak az erdélyi magyaroknak, akik Nyugat-Európában, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokban vállalnak munkát – derült ki egy migrációs kutatásból, melynek eredményeit kedden ismertették a kolozsvári Kisebbségkutató Intézetben.

Bővebben




Parlament elé kerül a vasárnapi zárva tartás

 A parlament gazdasági bizottsága keddi ülésén 8 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett támogatta, hogy az Országgyűlés vegye tárgysorozatba az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó, a KDNP-s képviselők által megfogalmazott törvényjavaslatot.

Bővebben




Fidesz: kiterjesztik a fordított áfát a munkaerő-kölcsönzésre

A munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán.

Bővebben




Sokat túlórázunk ingyen

Bár a munkavállalók nagy része gyakran túlórázik és ezért semmilyen kompenzációt nem kap, többségük nem jelzi ezt felettese felé. A Profession.hu által végzett kutatásból kiderül, hogy a havi rendszerességgel túlórázók közel egynegyedének több mint 24 óra plusz munkaórája gyűlik össze havonta – írja a Profession.hu.

Bővebben




A magyar fiatalok több mit negyven százaléka külföldre költözne

Az európai országokban élő 15-24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövőt illetően, a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada bízik abban, hogy jobban fog élni, mint a szülei - derül ki az Intrum Justitia legutóbbi fogyasztói fizetési hajlandóságot vizsgáló felméréséből.

Bővebben




Nem csodaszer a részmunkaidő

Sokan csodaszerként tekintetnek a részmunkaidőre a foglalkoztatási problémák megoldásában, pedig nem minden gazdasági tevékenységben, illetve szektorban alkalmas gondok enyhítésére. A részmunkaidő alkalmazásának alapvető befolyásoló tényezői a szektorális és tevékenységi sajátosságok – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Megváltoztathatatlan szabályzat: bajban lehet a munkáltató?

A munkahelyi működést a munkaszerződésen kívül számos egyéb szabály irányítja. A legjelentősebbek ezek közül azok a szabályzatok, amelyeket a munkáltató egyoldalúan alkothat meg. De utólag módosíthatja, vagy akár el is törölheti az általa alkotott szabályozást a munkáltató? – írja a Piac&Profit.

Bővebben




A vasárnapi munka a munkajogban

Egy friss törvényjavaslat kapcsán ismét fellángolt a vita a vasárnapi munkavégzés kapcsán. Tekintsük át a kérdés munkajogi oldalát! – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Lesz-e elég óvónő jövőre?

Jövőre közel 900 új óvodai férőhely létesült azokon a településeken, ahol férőhelyhiány várható. Jelenleg is óvónőhiány van, jövőre az új férőhelyek révén további gondok lehetnek, de sok végzős a nyelvvizsga hiánya miatt nem tud elhelyezkedni – írja a Világgazdaság.

Bővebben