Miért jelentős a szociális párbeszéd a XXI. században?

Egyeztetés az ellenérdekű felek között

 Erre a kérdésre is választ kaphattak azok, akik részt vettek a Vállalkozók Országos Szakszervezete, a LIGA Szakszervezet és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén kedden Békéscsabán – írja a hir6.hu.
 
   Közel másfél évvel ezelőtt kereste meg a LIGA Szakszervezet a VOSZ elnökségét azzal a kéréssel, hogy beszéljenek az új típusú vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók helyzetéről.- Ha a modern Európához akarunk tartozni, akkor nyitott szemmel kell figyelni és meghallgatni a munkavállalókat – mondta köszöntőjében Nagy Mihály László, a VOSZ Békés megyei elnöke.
 
   A fórumon olyan szervezetek, vállalkozások, cégek képviselői vettek részt, akik nagyszámú munkavállalót foglalkoztatnak, így érintettek a témában. A tanácskozás első perceiben Szabó Zsura Brigitta beszélt a LIGA Szakszervezetről és magáról a főtémáról: A szociális párbeszéd jelentősége a XXI. században.
 
   - A LIGA Szakszervezetek 1989-ben alakult, 112 ezer magyar munkavállalót tömörít és 102 tagszervezete van. A szociális párbeszéd nagyon fontos a vállalkozásoknál, ennek során a munkavállalót és a munkáltatót (menedzsmentet) egy asztalhoz ültetjük, és ott a munkát érintő kérdésekről értekeznek – mondta Sz. Zsura Brigitta.
 
  Hozzátette: a szociális párbeszéd tulajdonképpen egyeztetés az ellenérdekű felek között, amikor a vitás kérdéseket tisztázzák, és ami pozitív kicsengést, végeredményt hoz mindkét félnek. A szociális párbeszéd folyamatának lényege a kommunikáció.
 
  A fórumon szó esett a kamarai szolgáltatásokról, a Széchenyi kártyáról, tájékoztatást adtak a bankok, majd a nap egy kötetlen beszélgetéssel, vitafórummal zárult, ahol megismerték a résztvevők egymást, egymás vállalkozását és szükség esetén segítséget adtak a másiknak.
 
Forrás: hir6.hu