Globális Akciónap február 18-án: El a kezekkel a sztrájkjogtól!

2015. február 18-ra a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) Globális Akciónapot hirdetett a sztrájkjog védelmében, amelyet egyes munkáltatói csoportok támadnak a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) keretein belül. Az akciót az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) is támogatja.

Bővebben




DOSZ: emelni kell a doktori ösztöndíjakat

A Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) új elnöke szerint bizonyos feltételek mellett támogatható a doktori ösztöndíjas képzés időszakának emelése. Erről Keresztes Gábor beszélt az MTI-nek adott interjúban, amelyben arra is kitért: szociális célkitűzéseik közül a legfontosabb a doktori ösztöndíjak mértékének emelése.

Bővebben




Vasárnapi pihenőnap: nincs még kormányrendelet a mentességről

A vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban mindenféle légből kapott találgatások jelennek meg a sajtóban arról, hogy milyen jellegű területen működő vagy milyen típusú üzletek kaphatnak mentességet. Erről szóló kormányrendelet nem létezik - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken az MTI kérdésére.

Bővebben




Már csak egy hónapig vásárolhatunk vasárnap

 Alig egy hónap, és bezárnak a boltok a hét utolsó napjára. Vajon mindenki felkészült? Vagy vannak kijátszható kiskapuk? – olvasható az nlcafe.hu oldalán.

Bővebben




Kormánytisztviselő felmentése

A felperes 2001. február 20-ától állt köztisztviselői, majd 2010. július 6-ától kormánytisztviselői jogviszonyban  az alperesi jogelődnél. Az alperes 2011. április 28-án kelt felmentésével a felperes kormánytisztviselői jogviszonyát a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény (Ktjv.) 8. § (1) bekezdés b) pontja alapján indokolás nélkül 2 hónap felmentési idővel 2011. június 30-ai hatállyal megszüntette – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Egyre több nő gyermektelen hazánkban is

A fővárosi és diplomás nők a legesélyesebbek arra, hogy 41-45 éves korukra még mindig gyermektelenek legyenek – állapította meg elemzésében a Népességtudományi Kutatóintézet. A hajadonok között viszont jelentősen, 67-ről 51 százalékra csökkent a gyermektelenek aránya 2001. és 2011. között – írja a Magyar Hírlap.

Bővebben




Liga: Lényegesen korlátozták a szakszervezeti jogokat

A LIGA nem ért egyet a szakmai karok felállításának szükségességével, azt pedig teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy ezen karok működtetéséből a szakszervezeteket kizárják.

Bővebben




Eljött az ellenállás ideje

 Nyolc megyeszékhelyen tüntetnek ma délután négy órakor az emberi méltóságért, a vidék Magyarországáért. Békéscsabán, Miskolcon, Debrecenben, Egerben, Szolnokon, Tatabányán, Kaposváron és Nyíregyházán tiltakoznak majd a kilátástalanság, az elszegényedés ellen. A Közmunkás Szakszervezet felhívására hétfő óta gyalogolnak Borsodban, Szabolcs megyében és Baranyában a megyei kormányhivatalok felé, hogy megmutassák, a vidéki embereknek is van erejük az ellenállásra – írja a Népszava.

Bővebben




A munkaerő-igényes ágazatokat támogatnák

A kormány vidékfejlesztési tevékenységének célja, hogy tovább javítsa a vidéki életminőséget és növelje a munkahelyek számát - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Veszprémben, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége éves küldöttgyűlésén.

Bővebben