A munkaerő-igényes ágazatokat támogatnák

Vidékfejlesztési államtitkár: a kormány az életminőség javítására és munkahelyteremtésre törekszik

A kormány vidékfejlesztési tevékenységének célja, hogy tovább javítsa a vidéki életminőséget és növelje a munkahelyek számát - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Veszprémben, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége éves küldöttgyűlésén.

    Kis Miklós Zsolt kifejtette: ennek érdekében a valóban munkaerő-igényes ágazatokat kell támogatni elsősorban. Példaként említette az állattenyésztést, a zöldség- és gyümölcstermesztést és az erdőgazdálkodást.

    Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a társminisztériumok és a kamara összefogásával kézikönyv készült a gazdálkodóknak. A minisztériumok és a kamara honlapján is elérhető dokumentum segítséget nyújt majd a gazdáknak, hogy eligazodjanak a tevékenységüket érintő jogszabályi változások között.

    Kis Miklós Zsolt a gazdálkodók életét segítő változások közt említette, hogy a Miniszterelnökség új eljárásrendet dolgozott ki a vidékfejlesztési források elosztására, amely az összes többi operatív programmal összhangban van, egyszerűbb, átláthatóbb, és nem a szankciókat helyezi előtérbe.

    Az államtitkár megerősítette: „a 2007-13 évben rendelkezésre álló agrárfejlesztési támogatásokat száz százalékban fel fogjuk tudni használni”.

    A küldöttgyűlésen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a város és a vidék közös sorson osztozik, a cél az, hogy a vidéki életminőség jobb legyen, és a város számára a vidék minőségi élelmiszert tudjon előállítani. Hangsúlyozta, hogy az új európai uniós fejlesztési időszakban szoros együttműködésre van szükség helyi, megyei és országos szinten.

    A Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, Győrffy Balázs bejelentette: jövő hét elején a kamara honlapján elérhető lesz egy olyan program, amelynek segítségével a gazdák választ kaphatnak az ekáer-rendszert érintő kérdéseikre. Egy kérdőívre válaszolva megtudhatják, hogy tevékenységükhöz szükséges-e ekáer-szám (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) kiváltása, és ha igen, az aktuális jogszabályok szerint frissített program segítséget nyújt az igénylésben is.

    Némedi Lajos, a rendezvénynek helyt adó Veszprém alpolgármestere a város és a környékbeli gazdák jó kapcsolatát hangsúlyozta. Emlékeztetett a több mint hatezer fős látogatottságú, hagyományteremtő céllal tavaly indított Bakony-Balaton Expóra, és azt is elmondta, hogy a veszprémi piacon külön részt nyitottak kifejezetten az őstermelők számára.