MKKSZ: azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) üdvözli, hogy Áder János köztársasági elnök kedden megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az egyes jogállási tárgyú törvények módosítását.

Bővebben




A nők még 70 évig kevesebbet fognak keresni, mint a férfiak

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legutóbbi jelenése szerint alig csökkent a férfiak és a nők fizetése közötti különbség az elmúlt 20 évben - írja a The Guardian.

Bővebben




Jönnek a robotok és elveszik a munkánkat?

 Világszerte egyre többen tartanak attól, hogy a fejlett, egyre bonyolultabb feladatok elvégzésére képes robotok megjelenése globális munkanélküliséghez vezethet. Szerencsére, nem ez az egyetlen lehetséges forgatókönyv – olvasható a hir24.hu-n.

Bővebben




Jogosan kirúghatják, ha péntek este bulifotót posztol a Facebookon?

  A közösségi média terjedésével egyre több olyan tartalom válik nyilvánossá a munkahelyeken, melyek régebben csak a céges folyosókon vagy a liftben elejtett pletykák szintjén léteztek. A munkavállaló egy-egy meggondolatlan posztja vagy a felettesén élcelődő kommentje miatt adott esetben akár felmondásra is számíthat, de sok függ attól is, hogy az adott cég rendelkezik-e erre vonatkozó munkahelyi belső szabályzattal – vélik a a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda jogászai.

Bővebben




Érdemes korán bejelenteni a terhességet a munkáltatónak

Jogi értelemben sokáig nem kell beszélnünk a terhességről a munkaadónknak, a szakértők szerint azonban érdemes már korán bejelentenünk, ezzel is jelezve az együttműködési szándékunkat – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Giró-Szász: tovább szűkül a vasárnapi munkavégzés tilalmához fűződő kivételek köre

A kormány szerdán megtárgyalta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben benyújtott módosító javaslatokat - közölte Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szerdai kormányülés döntéseiről csütörtökön tájékozatva az MTI-t.

Bővebben




60-70 dolgozójától válik meg a Sziget-Hús Kft.

Szinte biztos, hogy a 147 embernek munkát adó Sziget-Hús Kft. a nyár végén megválik 60-70 dolgozójától. Ez a cég a járás második legnagyobb foglalkoztatója. A történet pikantériája, hogy a vállalkozás egyik tulajdonosa Vass Péter polgármester – írja a Népszabadság.

Bővebben




Fiókbezárás, létszámleépítés: drasztikus lépések a magyar bankoktól

Fiókjaik 17 százalékát zárták be a magyar nagybankok a válság kezdete óta, dolgozóik létszáma pedig 13 százalékkal csökkent - mutatja a Portfolio friss összesítése. A teljes hitelintézeti szektor létszáma több mint 6000 fővel csökkent hat év alatt. Mindez persze csak a jéghegy csúcsa: a szabályozói terhek ellenére reálértéken csaknem negyedével kisebb költségszinttel gazdálkodnak a magyar hitelintézetek, mint 2008-ban. Tavaly a nagybankok 44 fiókot zártak be, az UniCredit és a K&H szüntette meg a legtöbb egységét. A Portfolio elemezte az érdekesebb számokat.

Bővebben




A börtön bélyege még tíz évig kísért

A börtönből szabadult emberek gyakran azért kerülnek vissza a börtönbe, mert tiszta erkölcsi bizonyítvány és bejelentett lakhely nélkül nincs esélyük munkát kapni – olvasható a Tudta-e blog oldalán.

Bővebben




Munkanélküliség: ötszörös különbség

Győr-Moson-Sopron megyében 2, Szabolcsban 11 százalék az álláskeresők aránya. Csaknem kilencszázalékos a különbség az álláskeresők arányát nézve a legjobb és a legrosszabb mutatóval rendelkező két megye között. Győr-Moson-Sopron megyében kevesebb mint 2,1%-os az álláskeresők aránya a munkavállalási korú, azaz a 15–64 éves lakosokhoz képest. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám meghaladja a 11 százalékot – derül ki az azóta megszűnt Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat januári adataiból (a hivatal feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át) – írja a Metropol.

Bővebben