Munkanélküliség: ötszörös különbség

A Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat adatai

Győr-Moson-Sopron megyében 2, Szabolcsban 11 százalék az álláskeresők aránya. Csaknem kilencszázalékos a különbség az álláskeresők arányát nézve a legjobb és a legrosszabb mutatóval rendelkező két megye között. Győr-Moson-Sopron megyében kevesebb mint 2,1%-os az álláskeresők aránya a munkavállalási korú, azaz a 15–64 éves lakosokhoz képest. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám meghaladja a 11 százalékot – derül ki az azóta megszűnt Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat januári adataiból (a hivatal feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át) – írja a Metropol.

   A 2015. január 20-i állapot szerint 413.825 álláskereső volt az országban, ami 23 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkavállalási korú népességhez mért ráta 6,3% volt. Igaz, ez a szám csak a munkaügyi központokkal együttműködő, regisztrált álláskeresők arányát fejezi ki, a munkanélküliség valós mértéke ennél magasabb. Ráadásul ez a számítás alacsonyabb arányt eredményez, mint ha a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítanák, vagy a nemzetközi definíció szerinti 15–74 éves munkanélkülieket összesítenék.

   A megyék zömében csökkent az álláskeresők aránya az elmúlt egy évben: legkisebb mértékben, 0,1 százalékponttal Győr-Moson-Sopronban, leginkább pedig Békésben 1,1-gyel. Pest megyében gyakorlatilag nem változott az álláskeresők hányada (0,01 százalékponttal nőtt). Két megyében ugyanakkor romlott a mutató: Somogyban 0,2-vel, Nógrádban viszont csaknem 1,5 százalékponttal lett kedvezőtlenebb a helyzet.

   Az országra jellemző területi különbségek akkor is kirajzolódnak, ha azokat a nagyobb városokat hasonlítjuk össze, ahol legalább tízezer munkavállalási korú ember lakik. Az álláskeresők aránya így Karcagon a legmagasabb (12,5%), amelyet Ózd (11,7), Salgótarján (10,6), Kazincbarcika (10,1) és Hajdúnánás (9,7) követ. A skála másik végén Sopron (1%), Mosonmagyaróvár (1,2) és Százhalombatta (2,37) található, amelyeket több budapesti agglomerációs település követ – Pomáz, Érd, Vecsés, Veresegyház és Szentendre – 2,5-2,7%-os aránnyal.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 101.455 idén januárban az országban. Ez az összes álláskereső csaknem negyede.

 
Forrás: metropol