Az egészségügyben is robbanhat a nyugdíjbomba

Akár az egészségügyet is bedöntheti, hogy ezekben az években több százezren mennek nyugdíjba az egykori Ratkó-korszakban születettek közül – tudta meg a Világgazdasaág.

Bővebben




Munkajogi szabályok az Mt-ben és a Ptk-ban

 Sorozatunk záró részében befejezzük a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényből (a továbbiakban: Ptk.) a munkaviszony tekintetében alkalmazandó, tavaly március 15-én életbe lépett szabályok áttekintését. Az utolsó felvonásban az elévüléssel foglalkozunk. A jogalkalmazó közönségnek ezúttal is szüksége van a sorozat címe szerinti kettős látásra, miután az elévülési időről az Mt.-ből, ugyanakkor az idő folyását befolyásoló, az elévülés nyugvását, valamint megszakítását kiváltó körülményekről a Ptk.-ból értesülhet – írja a munkajog.hu.

Bővebben




113 ezer fiatal keres most munkát, de nem talál

A 15-29 éves korosztály körében a munkanélküliség kétszer akkora, mint a teljes felnőtt lakosságban, minden 7. harminc év alatti munkanélküli. Háromszáz munkakereső fiatal élményeit csomagoltuk interaktív önéletrajzokból készült grafikákba, hogy megmutassuk, hogy néz ki az ifjúsági munkanélküliség a számokon túl.

Bővebben




Konferencia: Mit lehet tenni a dolgozói szegénység ellen?

Mit lehet tenni a dolgozói szegénység ellen? A minimálbérkérdés unortodox útja Magyarországon.
Konferencia a Policy Agenda és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében.

Bővebben




226 ezer állástalan él a semmiből továbbra is

 A legfrissebb statisztikák szerint hiába az elmúlt hónapok csökkenése, továbbra is minden második állástalan ellátás nélkül kénytelen átvészelni a munka nélkül töltött időszakot – írja az mfor.hu.

Bővebben




VDSZ: hol vásároljanak a munkások?

Azonnal vonja vissza a kormány a boltok hétköznapi nyitva tartását is korlátozó intézkedését – követeli a vegyipari szakszervezet. A VDSZ az este 10 és reggel 6 óra közötti zárva tartás kapcsán nyílt kérdést intéz a jogalkotókhoz: hol vásároljanak mostantól azok, akik évtizedek óta hajnalban, a 6 órakor kezdődő műszak előtt szerezték be aznapi friss élelmüket? Az egyetlen elfogadható válasz a korlátozás azonnali feloldása –- írja közleményben a VDSZ.

Bővebben




Ötvenezer pluszért maradnak és hálapénzt sem kérnek az egészségügyi szakdolgozók

Az egészségügyi szakdolgozók többsége vállalná, hogy havi 50 ezer forintos fizetésemelésért cserébe Magyarországon dolgozik a jövőben is, és hálapénzt sem fogad el – mondta Magyarország élőben című műsorban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Bővebben




Ezer kéményseprő jövője a tét

Szakemberek szerint csúszhat a lakossági kéményseprés államosítása, nem hivatalos forrásból úgy értesültek, hogy módosulhat a 2016. januári átállás. Állítják: a törvényalkotó bizonyára érzi, hogy az előkészítés nem terjedt ki minden lényeges részletre – olvasható a sonline.hu oldalán.

Bővebben




Még többet költ a kormány a közfoglalkoztatásra

Ebben az évben a tavalyinál többet, 270 milliárd forintot költ a kormány közfoglalkoztatásra. Ebből a pénzből a tervek szerint 213 ezer ember átlagos havi foglalkoztatása valósul meg, ami 17 százalékkal több, mint egy éve - írja a Policy Agenda kutatóintézet.

Bővebben




Orbántól kérnek segítséget a taxisok

Nyílt levelet küldtek a miniszterelnöknek a taxisok képviselői, amelyben gyors intézkedést kérnek a taxi-rendelet elfogadása érdekében. Arra várnak választ, hogy a magyar kormány kinek a gazdasági vagy politikai érdeke miatt nem tett semmit a Wundercar és tavaly nyáron megjelent Uber szabályozása érdekében – írja a Népszava.

Bővebben