Orbántól kérnek segítséget a taxisok

A szakszervezet szerint az illegális fuvarozó társaságok hatalmas szeletet hasítottak ki a piacból

Nyílt levelet küldtek a miniszterelnöknek a taxisok képviselői, amelyben gyors intézkedést kérnek a taxi-rendelet elfogadása érdekében. Arra várnak választ, hogy a magyar kormány kinek a gazdasági vagy politikai érdeke miatt nem tett semmit a Wundercar és tavaly nyáron megjelent Uber szabályozása érdekében – írja a Népszava.

  - Az országos taxis szövetségek, az érdekvédők és az önkormányzatok 2008 óta próbálnak egyeztetni egymással és az illetékes minisztériummal. Végül tavaly novemberben készült ugyan egy olyan rendelettervezetet, amelyet mindenki támogatott, de a kormány nem vette napirendre, ezért fordulnak most Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy mihamarabb hirdessék azt ki - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke.
 
  A késleltetésnek köszönhetően egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak le a tevékenységi engedéllyel nem rendelkező, de taxi szolgáltatást nyújtó társaságok - mondta Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: az illegális fuvarozó társaságok hatalmas szeletet hasítottak ki a piacból, így számukra kevesebb jut a részesedésből (habár pontos adat arról nincs, hogy mekkora kiesést okoznak a közösségi utaztatók megjelenése).
 
   A sajtótájékoztatón hangsúlyozták nem kiszorítani akarják az új közösségi utazás résztvevőit, hanem azonos feltételekhez kötnék őket. Elhangzott: megtették a szükséges jogi lépéseket, de ezek részleteiről nem nyilatkoztak
 
Az új szabályok szerint

- az autónak magasabb műszaki követelményeknek (légkondicionáló berendezés, EURO 4 környezetvédelmi besorolás, téli gumiabroncs kötelező használata, 10 éves, illetve annál fiatalabb gépkocsikat használhatnak a sofőrök) kell megfelelniük
- minden utas számára biztosítani kell a bankkártyás fizetést
- követelmény az egységes megjelenés (minden autó sárga színt kapott és minimális a reklámfelülettel kell megjelenniük
- megszabott tarifadíjjal kell fuvaroznia minden társaságnak Budapesten
- diszpécserszolgálatot kell biztosítani az ügyfeleknek, a biztonságos utazás érdekében.

Forrás: Népszava