Sztrájkolna a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete demonstrációt szervez április végére, mivel nem sikerült megállapodniuk a pedagógusok minimálbérhez igazodó bérezéséről, a segítők juttatásának emeléséről és a túlmunka kérdéséről az illetékes minisztériummal. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: hajlandó egyeztetni a PDSZ-szel, de csak azután, hogy az érdekképviselet befejezte a tárgyalásait a szakminisztériummal.

Bővebben




Milliárdokat küldtek haza külföldről a magyarok

 A hazautalások értéke évről évre növekszik. Tavaly már meghaladta a 126 milliárdot. 2008-ban összesen 10,391 milliárd forintot tettek ki a külföldről történő hazautalások, egy évvel később már majdnem az ötszörösére rúgott az összeg, 49,145 milliárd volt az érkező pénz összege - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Profession.hu-nak eljuttatott adataiból.

Bővebben




A felsőoktatás csak a kiváltságosoknak lesz elérhető

2010-hez képest több mint 20 százalékkal csökkent a felsőoktatásba bekerülő hallgatók száma, miközben a demográfiai folyamatok csupán 3-4 százalékos visszaesést indokolnának. Hova tűntek a hallgatók? – olvasható az eduline.hu-n.

Bővebben




A szakképzés átalakításának értelmetlensége

Miért? Miért? Miért? – ez a kérdés visszhangzik folyamatosan a fejünkben, amikor aszakképzés átalakításának értelmét próbáljuk felfedezni. Semmilyen elérhető adat vagy statisztika nem igazolja ugyanis azt a lépéssorozatot, amit Orbán Viktor kormánya művel 2010 óta. Holott kétségtelen, hogy akkor, amikor a miniszterelnök az előző ciklusban megalakította második kormányát, a szakképzési rendszert számos probléma terhelte – írja a Népszabadság.

Bővebben




Robotok veszélyeztetik a feldolgozóipari munkásokat

A robotok nemcsak a filmek akcióhőseire jelenthetnek veszélyt, de az egyszerű feldolgozóipari munkásokra is. A közelmúltban két közgazdász azt vizsgálta meg, hogy a robotok milyen hatással voltak 17 fejlett gazdaság 14 iparágára 1993 és 2007 között. A kutatásból az látszik, hogy az ipari robotok növelték a munkaerő termelékenységét, a teljes termelékenységet, illetve a béreket. Mindeközben bár nem változtatták meg jelentősen a munkaórák számát, az alacsonyan és közepesen képzett munkaerőkre nézve komoly fenyegetést jelentenek - olvasható a tozsdeforum.hu oldalán.

Bővebben




Sok kereskedő képtelen értelmezni a vasárnapi zárva tartás szabályait

A vasárnapi zárva tartás szabályait a kereskedők sok esetben még mindig képtelenek értelmezni – és ez valószínűleg nem az ő hibájuk. A hvg.hu-hoz az elmúlt napokban sok egyedi, cifrábbnál cifrább eset futott be, amelyeknél első látásra szinte eldönthetetlen, mit tegyen a boltos vagy a szolgáltató. Megkértük a szaktárcát, hogy értelmezze ezeket. Sokatmondó, hogy nekik is három napba telt, a boltokat ellenőrző fogyasztóvédő hatóság pedig nem vállalkozott a válaszadásra.

Bővebben




A tudományok iránt érdeklődő lányok jelentkezhetnek a Lányok napjára

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) idén is megrendezi a Lányok napja elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében 11 egyetem és kutatóintézet, valamint 21 vállalat nyitja meg kapuit a tudományok iránt érdeklődő lányok előtt.

Bővebben




Egy megváltozott munkaképességű dolgozó 964 500 forintot jelenthet a munkáltatónak

A munkavállalók demográfiai összetételétől függően egy rehabilitációs átvilágítás során a dolgozók 1,5-6 százalékáról szokott kiderülni, hogy tartós betegséggel élő személyként ő maga SZJA-kedvezményre, míg az őt alkalmazó társaság esetleg a rehabilitációs hozzájárulás megtartására jogosult – derül ki a Trenkwalder szakértői által elvégzett vizsgálatokból. Nem kevés összegről van szó, egy megváltozott munkaképességű dolgozóval ugyanis a munkáltató évente 964 500 forintot spórolhat meg. A kedvezmény olyan, növekvő számban jelentkező betegségek után is járhat, mint a szövődményekkel járó cukorbetegség vagy a Crohn-betegség – írja a techkronata.hu.

Bővebben




Kambodzsai bérért dolgoznak a hazai garázsvarrodákban

 Egy salgótarjáni ruhagyárban eldugult a WC, amelynek a megjavítását a varrónőkkel fizettették ki. Ezzel egy időben Kambodzsában napi három dollárért dolgoznak a varrónők. Vajon annyira távol vagyunk tőlük? Vagy bejöhet a kormány álma arról, hogy fölvegyük a versenyt a távol-keleti összeszerelő üzemekkel? – írja a Népszabadság.

Bővebben




Hazugságra kényszeríti a tanárokat a rendszer

Három éve Magyarország kerestek a legkevesebbet a tanárok az OECD-rangsorban, azóta viszont életbe lépett a pedagógus-életpályamodell és az azzal járó bérfejlesztés is. A helyzet azonban valószínűleg nem lett sokkal jobb, a tanárok magyar értelmiség egyik legkevésbé becsült rétege maradt. A kormányzati sikerpropaganda dübörög, a pedagógusok viszont kimerültek, dühösek, akár sztrájkolnának is – olvasható a HVG-ben.

Bővebben