Minőségi munkaerőhiány Magyarországon

A következő időszakban sem lesz könnyű a pályakezdő diplomások sorsa, de van néhány terület, ahol jóval könnyebb lesz elhelyezkedni – derül ki abból a kutatásból, amelyet a HVG HR Center megbízásából a GVI és az Aon Hewitt végzett.

Bővebben




Jönnek a szakgimnáziumok

A munkaerőpiac igényeit a korábbiaknál inkább kiszolgáló szakképzés megvalósítása érdekében a szektor átalakításához szükséges törvényjavaslatokról, a többi között a szakképzési, a szakképzési hozzájárulásról szóló, a felnőttképzési és a köznevelési törvény módosításáról döntött a kormány - jelentette be Czomba Sándor.

Bővebben




Módosul a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény

A kormány folyamatosan figyeli a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvénnyel kapcsolatos visszajelzéseket, és ennek alapján jelenleg is folyamatban van a jogszabály módosítása, erről Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos beszélt csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Bővebben




Adóváltozások várhatóak

Hatvanmilliárdos meglepetés a kormánytól. Várhatóan ekkora összeget spórolhatnak meg a cégek jövőre a társasági adó mérsékléséből. A 2016-os költségvetés tervezetét már a jövő héten tárgyalhatja a kabinet. A szokásos év végi hajránál ez jóval korábbi időpont, de részletes hároméves tervekről idén sincs szó. Pedig a kormánynak már tavaly áprilisban három évre szóló költségvetési tervet kellett volna letennie, ám helyette inkább a törvényt módosította.

Bővebben




Nincs megállás, kiürül az ország

Megállíthatatlan a magyarok elvándorlása, sőt, a friss hivatalos statisztika szerint az ütem még jelentősen emelkedik is. Minden évben egy közepes város lakosságának népességével csökken az itthoniak száma, az agyelszívás és a kontraszelekció riasztó méreteket ölt. A képzett fiatalok vagy rögtön az iskola után, vagy pár év hazai szakmai gyakorlattal mennek külföldre, és visszatérni csak kevesen akarnak – írja a HVG.

Bővebben




Elkészült a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet rendszerének alapmodellje

Elkészült a hátrányos helyzetű emberek ezreinek felzárkóztatását célzó, Híd a munka világába elnevezésű projekt foglalkoztatási szövetkezeti rendszerének alapmodellje - közölte a projektiroda.

Bővebben




Versenytilalom vagy titoktartás?

A munkaviszonyoknál gyakran találkozhatunk azzal, hogy a munkáltatók vegyítik a munkaszerződésekben a munkavállalói titoktartás, illetve a versenytilalmi vagy korlátozó rendelkezések egyes elemeit. Csak az anyagi oldalra fókuszálva és nagyon kisarkítva a kérdést, elmondható: az egyikért biztosan fizetni kell, hogy érvényes kikötés legyen, a másikért pedig fizetni lehet, de nem biztos, hogy érdemes, mert egyéb módon is kötelező érvényű a munkavállaló számára, és nem csak közvetlenül munkajogi szabályok alapján. Hogy melyikre mi is vonatkozik, írásunkban ennek a gyakorlatias szempontú megválaszolására vállalkozunk – írja az ado.hu.

Bővebben




A nagy többség elutasítja a vasárnapi zárva tartást

Az emberek többsége azt szeretné, ha nyitva lennének a boltok vasárnap – derült ki a Világgazdaság birtokába került friss felmérésből. A Medián által készített reprezentatív felmérést Balla Péter rendelte meg a cégtől, aki közösségi finanszírozással gyűjtötte össze a pénzt a kutatáshoz.

Bővebben




A luxusnyugdíjért jó helyre kell születni

Magyarországon tízezrek élnek 50 ezer forint alatti nyugdíjból, míg Ausztriában a nyugdíjminimum 250 ezer forint feletti. A Pénzcentrum megnézte a környező országokban adható legkisebb nyugdíjat, akadt azért olyan hely is, ahol még nálunk is kevesebbet kapnak.

Bővebben




Lábbusz: gyalog mennek dolgozni a közmunkások a Közúthoz

Egy névtelenséget kérő, közmunkásként dolgozó nő kereste meg a lapunkat, azt állítva, megnehezíti a munkájukat, hogy nem szállítják ki őket a munkavégzés helyszínére – írja a sonline.hu.

Bővebben