Elkészült a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet rendszerének alapmodellje

Hamarosan ezer ember négy hónapos szakmai képzése kezdődik meg

Elkészült a hátrányos helyzetű emberek ezreinek felzárkóztatását célzó, Híd a munka világába elnevezésű projekt foglalkoztatási szövetkezeti rendszerének alapmodellje - közölte a projektiroda.

    Kiemelték: a projekt feladata, hogy Magyarországon létrejöjjön és megkezdje tevékenységét egy új szociális gazdasági szereplő, a foglalkoztatási szövetkezet. Ennek tagjai azok a roma emberek, akik szeretnének kitörni az elszigeteltségből, a családjukat munkájukból eltartani. A projekt keretében megalakult foglalkoztatási szövetkezet egyrészt a tagok, vagyis a leendő munkavállalók foglalkoztathatósága feltételeinek megteremtésével, másrészt munkaerő-szervezéssel foglalkozik.

    A közlemény szerint a program keretében eddig 1300 ember vett részt szociális gazdasági képzésen, s hamarosan ezer ember négy hónapos szakmai képzése kezdődik meg.

    A projektiroda tájékoztatása szerint a szövetkezet országos hálózatának és infrastruktúrájának kiépítése is a végéhez közeledik. Az ország több régiójában felvették a kapcsolatot elsősorban a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozó munkaadókkal, de ezen felül is már számos, a roma foglalkoztatási szövetkezettel együttműködni kész munkaadó jelentkezett. Az elkövetkező hónapokban pedig az ország minden régiójában munkaadói workshopok keretében ismerhetik meg az érdeklődő vállalatok, vállalkozások a foglalkoztatási szövetkezet előnyeit - tették hozzá.

    Felidézték azt is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) monitoring ellenőrzést végzett a projektnél, a 150 vizsgált tételből kettőnél talált szabálytalansági gyanút, amelyek kapcsán további vizsgálatot folytat. Az ellenőrzéshez kapcsolódóan - a Balog Zoltán miniszter által megfogalmazott felkérésnek megfelelően - javaslatot tesz a projektszervezet átalakítására, és üdvözli a felügyeleti rendszer átalakulását a hatékonyság és átláthatóság érdekében - olvasható a közleményben.