A KSH visszautasította a MASzSz véleményét a létminimum-mutató megszüntetéséről

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) visszautasította a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) múlt heti állítását, amely szerint politikai okok álltak a létminimum számítás megszüntetése mögött.

Bővebben




Lázár János 50 százalékkal emelné a legalacsonyabb jövedelmű közszolgálati dolgozók bérét

A legalacsonyabb jövedelmű közszolgálati dolgozók bérének 50 százalékos emelésére tett javaslatot csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Lázár János.

Bővebben




Még nem ért véget a szakszervezeti háború

   Az ügyészséghez fordult a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, mert úgy vélik, a pénzük egy része jogellenes került a Ligához. A beadványt nagyrészt – hatáskör hiányában – elutasították. De arra még várni kell, hogy kiderüljön, kinek van igaza, mert a vasutasok további lépéseket fontolgatnak – írja a Népszabadság.

Bővebben




A menekültekre mutogatnak, pedig ők veszik el százezrek munkáját

„Milliószám küldöm kamionokkal a dinnyém Olaszországba, tíz munkásom van, nettó százezret fizetek nekik, így jövök ki vastag nullszaldóra. Ha a konkurenseim közmunkásokkal dolgoztatnak, én csődbe megyek” – kesereg egy békési dinnyetermelő a Vasárnapi Hírekben.

Bővebben




Meghirdette a családbarát vállalat díjat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Idén is meghirdette Családbarát vállalat elnevezésű díját a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A civil szervezet képviselői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, mára bebizonyosodott, hogy sikeresebbek azok a cégek, ahol elégedettek a dolgozók, így „mérhető, forintosítható” is a családbarát szemlélet.

Bővebben




A Szegény Kórház egy hete

Az Őszintén az Egészségügyről Akciócsoport Szegény Kórházat állított fel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előtt, az akció Kossuth téri demonstrációval zárul. A cél a döntéshozók felrázása. A Magyar Narancs munkatársa Kiss Lászlóval, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnökével, a Szegény Kórház egyik szervezőjével beszélgetett.

Bővebben




Az OECD tagállamai lakosságának 18 százaléka bevándorló

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai lakosságának 18 százaléka bevándorló vagy rendelkezik legalább egy bevándorló szülővel. Ez az arány Magyarországon a harmadik legkisebb Dél-Korea és Japán után - derül ki a párizsi székhelyű szervezet A bevándorlók integrációjának mutatói: letelepedés 2015 című, csütörtökön nyilvánosságra hozott kiadványából, amelyet az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben készített.

Bővebben




A kismamák jogai a munkahelyen

 Egy jó munkahely támogatja munkavállalóit abban, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között, hogy ne kelljen választaniuk, mi fontosabb számukra: a gyermek- vagy a munkavállalás. Ma már hazánkban is erősödik a tendencia, hogy a nők csak egy-másfél évet maradnak távol a munkától gyermekvállalás esetén. A kismamákat a jogszabályok is támogatják a munka világába történő visszatérésben – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Minősítik az egyetemi oktatókat is

A felsőoktatásban dolgozó oktatókat is minősíteni fogják az államtitkárság tervei szerint – közölte szerdán Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. A törvény szerint ötévente mindenképpen felül kell vizsgálni mindenki teljesítményét. Amennyiben valaki nem felel meg a kritériumoknak, az egyetemeknek, főiskoláknak lehetőségük van megszüntetni a munkaviszonyát – írja a Napi Gazdaság.

Bővebben




Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete: elfogadhatatlan a kormány ajánlata

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ) csalódottsággal vette tudomásul, hogy az ágazat munkavállalóinak válságos anyagi helyzetén a Kormány egy átmeneti kiegészítő pótlék bevezetésével kíván úrrá lenni. Hangsúlyoznunk kell, hogy erről szervezetünk nem folytatott tárgyalásokat, nem bírja egyetértésünket és több okból is elfogadhatatlannak tartjuk azt.

Bővebben