Minősítik az egyetemi oktatókat is

Ötévente mindenképpen felül kell vizsgálni mindenki teljesítményét

A felsőoktatásban dolgozó oktatókat is minősíteni fogják az államtitkárság tervei szerint – közölte szerdán Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. A törvény szerint ötévente mindenképpen felül kell vizsgálni mindenki teljesítményét. Amennyiben valaki nem felel meg a kritériumoknak, az egyetemeknek, főiskoláknak lehetőségük van megszüntetni a munkaviszonyát – írja a Napi Gazdaság.

  Az államtitkárság tervei alapján egységes szempontok szerint évente kellene minősíteni az oktatókat, ennek kidolgozására munkacsoportot hoznak létre. Ebben képviseltetik magukat a hallgatók, az intézmények és külsős szakemberek is.
 
  Palkovics László kérdésünkre kijelentette: minden munkakörre külön-külön kritériumrendszert szeretnének kidolgozni, amihez egy oktatókat ösztönző rendszer is tartozna. A minősítés két részből fog állni: egy oktatói kompetenciákat leíró és egy teljesítményértékelő egységből. Az oktatókat közvetlen felettesük értékeli, de a minősítést a dékán is felülvizsgálja. A hallgatóknak is lesz lehetőségük értékelni a tanáraikat. Az államtitkár szerint 2016 januárjától bevezethetik a rendszert, azonban ehhez el kell készülnie a szükséges informatikai háttérnek is.
 
  Palkovics László arra is kitért, hogy az egyes egyetemek átszervezésének ügyében a döntés augusztus végére születik meg, és 2016 júniusáig ki kell dolgozni a részletes forgatókönyvet. Megjegyezte: a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban a hétfői parlamenti vitában a – külsős szakemberek részvételével létrehozandó – konzisztórium kérdése volt az egyetlen, amivel az ellenzéki képviselők nem értettek egyet. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nyilvános lesz, kiket javasolnak az intézmények a testületbe, közülük választja ki a fenntartó a tagokat.
 
  A doktoranduszképzésben várhatóan nettó 200 ezer forint lesz a 3-4. évben az ösztöndíj összege, ami a jelenleginek a duplája – fogalmazott Palkovics László.
 
Forrás: Napi Gazdaság