Emmi: cél a fenntartható demográfiai fordulat elérése

Annak ellenére, hogy Magyarország nagyon kedvezőtlen népesedési adottságokkal rendelkezik, a kormányzat mégis mindent megtesz annak érdekében, hogy pozitív irányú demográfiai fordulat következzen be - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken.

Bővebben




Elfogy a munkaképes magyarok ötöde 2050-re

 2050-re a teljes hazai lakosság várhatóan 5,5%-kal, a munkaképes korú lakosság pedig 19%-kal fog csökkenni. Ez a nyugdíjak jelentős csökkenéséhez és az egy főre jutó államadósság növekedéséhez vezethet. A gazdasági következményeket rövid távon valószínűleg a bevándorlás ösztönzésével lehet a leginkább orvosolni – írja a blog.defacto.io.

Bővebben




Nem a magas fizetés a legfontosabb

Sok munkavállaló hajlandó lenne feladni a magasabb fizetést és az előléptetést, ha ennek fejében esélyt kap rá, hogy új ismereteket szerezzen, javítsa a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt vagy akár szociális-társadalmi szempontból tartalmas, a személyes elégedettségét növelő munkát végezzen - derül ki a Kelly Services legújabb felméréséből.

Bővebben




Késleltetett online kasszafrász

Egyre kevésbé valószínű, hogy még az idén be kell szerezniük a taxisoknak az on-line pénztárgépeket. A kasszák használatát a szolgáltató szektor szereplőire – fodrászokra, kozmetikusokra, pénzváltókra is – kiterjesztő jogszabályt ugyanis még mindig farigcsálják a gazdasági tárca szakemberei – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Vágyálom a stabil állás a közmunka után

A Magyar Tudományos Akadémia tanulmánya alapján csalfa remény a kormány szándéka, hogy a közmunkával vezetik vissza az állástalanokat a munka világába. AZ MTA szerint az idén 270 milliárd forintba kerülő programból alig minden kilencedik embernek sikerül állást találnia, a többség azonban nem tud kiszakadni a közmunkából, s minél több időt tölt el benne, annál nehezebben lép ki belőle – írja a sonline.hu.

Bővebben




Továbbra is béremelést sürgetnek az egészségügyben

A várakozásokkal ellentétben alapbéresítés helyett bérkiegészítésre került sor az egészségügyben, ami csak a több műszakban vagy készenlétben dolgozókat érinti, míg az alapbéresítésből minden egészségügyi dolgozó részesült volna - hívja fel a figyelmet közleményében a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöksége. Egyúttal sikeresnek értékelik a mai egészségügyi állapotokat bemutató, Szegénykórház néven elhíresült demonstrációjukat, amelyet az országgyűlési képviselők közül, a meghívás dacára csak nagyon kevesen látogattak meg.

Bővebben




Végleg bezárt a magyar Danone-gyár

 Júniusban befejezte a magyarországi tejtermékgyártást a budapesti székhelyű Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. A tulajdonos multinacionális Danone csoport a magyarországi termék-előállítást más európai egységeibe helyezte át, de a savanyított Danone-készítmények ezután is kaphatók lesznek a hazai piacon, a Danone Kft. pedig a csoport régiós központja marad. A magyar gyárbezárással érintett dolgozók csaknem 80 százalékának már van új munkahelye és a cég tejbeszállító termelőpartnerei számára is új felvásárlókat talált – írja az agrarszektor.hu.

Bővebben




Nyugdíjba mehet a mama, ha unokájával marad

A nők 40 év munka után nyugdíjba vonulhatnak, és szabad óráikat például unokáikkal tölthetik. A kormány szándékai szerint ez is a családtámogatási intézkedések része, eddig 140 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A gyermekek nyári elhelyezése egyébként égető probléma, több mint egymillió gyermeknek van szüksége valamilyen felügyeletre ebben az időszakban. A nők többsége örül, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehet – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Bővebben




A közigazgatási bíróság elutasította a szakszervezetellenes Honsa keresetét

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak adott igazat a német érdekeltségű pécsi céggel, a Honsával szemben. A társaságtól 2013 novemberében 7 szakszervezeti vezetőt vagy hangadót rúgtak ki, ezidáig tényleges következmények nélkül – írja a pecsistop.hu.

Bővebben




A kormány kitart a vasárnapi foglalkoztatás tilalma mellett

A kormány következetesen kitart a vasárnapi foglalkoztatás tilalma mellett - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Bővebben