Nem a magas fizetés a legfontosabb

Kelly Services:

Sok munkavállaló hajlandó lenne feladni a magasabb fizetést és az előléptetést, ha ennek fejében esélyt kap rá, hogy új ismereteket szerezzen, javítsa a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt vagy akár szociális-társadalmi szempontból tartalmas, a személyes elégedettségét növelő munkát végezzen - derül ki a Kelly Services legújabb felméréséből.

 A globális, 31 országra kiterjedő kutatás szerint az európai munkavállalók több mint fele (57 százalék) állítja: új ismeretek, készségek elsajátításának lehetőségéért cserébe megfontolná, hogy lemondjon a magasabb fizetésről vagy a munkahelyi előrejutásról. Magyarországon dolgozók 51 százalék osztja ezt a véleményt.
 
  Európai összesítésben a dolgozók 48 százaléka venné fontolóra, hogy meghozza a fizetés és előléptetés terén ezt az áldozatot a munka és a magánélet jobb egyensúlyáért, 31 százalék tenne így egy rugalmasabb munkarendért, 27 százalék pedig a társadalmilag tudatosabb munkavégzés lehetőségéért. A magyarországi munkavállalók hasonlóan vélekednek a kérdésről.
 
  A cégeknek el kell gondolkodniuk azon, milyen kompromisszumokkal válhatnak vonzó munkáltatóvá dolgozóik körében. A kompenzációs és juttatási programok versenyképessége fontos, ám a munkaerő megtartásához esélyt kell biztosítani a munka és a magánélet közötti egyensúly javítására, rugalmas munkafeltételeket kínálni és egyértelműen felvázolni a továbbképzési és fejlődési lehetőségeket - véli Pataki Géza, a Kelly Services Hungary cégvezetője.
 
Milyen az ideális munkahely?
 
 A földrajzi jelenlétet illetően az európai válaszadók 44 százaléka szívesebben dolgozna valamilyen globális vállalatnál - a magyar adat 45 százalék.
 
  A megkérdezettek 53 százaléka preferálja a nagy- és középvállalatokat, és csupán 11 százalékuk a kisvállalkozásokat. Hazánkban a középvállalatok a legvonzóbbak (37 százalék), majd a nagyvállalatok (21 százalék); kisvállalkozásokban a megkérdezettek 12 százaléka dolgozna szívesen.
 
  A munkavállalók határozottan előnyben részesítik a már "bizonyított", vagyis jelentős múlttal és eredményekkel rendelkező vállalatokat, és nem szívesen csatlakoznának kezdő, startup cégekhez vagy mikrovállalkozásokhoz.
 
  A magyar válaszadók 68 százaléka nyitott a költözésre egy jobb pozíció reményében; közülük 32 százaléka valamelyik európai országba költözne, 25 százalék pedig még a kontinenst is elhagyná.