Békés megyében nagy probléma a munkanélküliség

Képzés- és állásbörzével segítik a hátrányos helyzetű álláskeresőket
 
Képzés- és állásbörzével segítik a hátrányos helyzetű álláskeresőket Békés megyében. Kilenc foglalkoztatási körzetben mintegy 250 munkaadót hívtak meg, akik közel nyolcszáz állást tudnak felajánlani az érdeklődők részére - mondta el a békéscsabai járási munkaügyi kirendeltségen szervezett első rendezvény megnyitóján kedden a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója.

    Nagy Ágnes kiemelte: Békés megyében nagy probléma a munkanélküliség. Jelenleg mintegy 17 ezer az állásnélküliek száma és közülük háromezer a pályakezdő. Célunk, hogy a foglalkoztatók megtalálják a számukra leginkább megfelelő munkavállalót. A képzési- és állásbörzéken a napokban várhatóan 1500-2000 hátrányos helyzetű álláskereső talál munkát vagy továbbképzési lehetőséget. A programban az alacsony végzettséggel rendelkezők, a GYES-ről és GYED-ről visszatérők, az ötven évüket betöltők, a pályakezdők és a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek vehetnek részt.

    Az első rendezvényre, Békéscsabára kedden több mint ezer álláskeresőt hívtak meg, 42 munkáltató 243 álláshelyet jelentett be, várhatóan 100-110 fő talál munkát. Az igazgató elmondta: a megyei munkaügyi központ Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretéből elnyert kétmilliárd forint EU-támogatásból valósítja meg a hátrányos helyzetű álláskeresőket támogató programot. A projekt 2011-ben indult és 2014-ben fejeződik be. A projekt támogatási keretéből a munkaügyi központ bizonyos feltételek vállalása mellett támogatást nyújt a munkaadóknak és a képzési intézményeknek. Keresetpótló juttatásokat biztosít a képzés idejére, átvállalja a munkabér járulékainak költségét maximum hetven százalékig, vagy például hozzájárul a munkába járási költségekhez. A program új eleme 2014-ben a lakhatási támogatás, amit a lakóhelyüktől távoli munkát vállalók vehetnek igénybe.