A legkeresettebb fizikai munkások

Nehéz megfelelő szakmunkást találniuk a munkaadóknak

Ezer állásajánlat közül válogathatnak azok, akik fizikai munkát keresnek. Íme a legkeresettebb szakemberek listája – olvasható a profession.hu oldalán.

   A magyar munkaadók több mint egyharmadának nehézséget okoz, hogy megfelelő dolgozókat találjon. Szerintük a legnehezebb megfelelő szakmunkásokat találni - derült ki a Manpower legutóbbi Tehetség Felméréséből.
 
   Ugyanerre a következtetésre jutott a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet tanulmánya is: a vállalatok szakképzett fizikai munkásokat találtak a legnehezebben tavaly, és a legkönnyebben az alap- és középfokú végzettséget igénylő szellemi munkaköröket tudták betölteni. Az exportáló és a nagyobb létszámú cégek találtak a legnehezebben megfelelő szakembereket.
 
A legkeresettebb szakemberek:
- targoncavezető
- eladó
- betanított munkás
- gépkezelő
- operátor
- gépszerelő
- szakács
- CNC-esztergályos vagy programozó
- autószerelő
- összeszerelő
 
A munkaadók tervei
 
   Az NMH legfrissebb munkaerő-gazdálkodási felméréséből kiderült: a munkaadók 1900-zal több egyszerű ipari, építőipari és mezőgazdasági foglalkozású dolgozót akarnak felvenni, csaknem 1300-zal növelik majd a feldolgozóipari gépkezelők számát. Ezerrel növelnék az összeszerelők számát is, emellett sok állást kínálnak majd a fém- és villamosipari szakembereknek is.
 
Forrás: profession.hu