10,6 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát várnak az Európai Unióban

Business Europe

A Business Europe európai munkáltatói szövetség előrejelzése szerint 2014-ben európai uniós szinten 1,6, míg Magyarországon 2 százalékos GDP-növekedés várható, ezzel az ország az európai középmezőny elején lehet - közölte a szövetség szerdán az MTI-vel.

    A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő Business Europe - amelynek magyarországi tagszervezete a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – legfrissebb elemzése szerint 2014-ben az eurózónában 1,2 százalékos GDP-emelkedés várható.

    Magyarország az idénre prognosztizált 2 százalékos növekedéssel a 10. legjobb helyet érheti el a tagországok rangsorában - véli aBusiness Europe, amely szerint az európai növekedés szempontjából jelenleg az orosz-ukrán konfliktus jelenti a legnagyobb bizonytalansági tényezőt. 

    A közlemény szerint a Business Europe és az MGYOSZ véleménye egybeesik a tekintetben, hogy a tőkéhez való hozzáférés nehézsége továbbra is az egyik legnagyobb növekedést gátló probléma az unióban és Magyarországon egyaránt. 

     A Business Europe 2014-re az Európai Unióban 1,3 százalékos inflációs és 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát vár, és azt, hogy a tagállamok átlagos államháztartási hiánya 2,5 százalék lesz, míg a GDP-arányos adósságállomány 88,4 százalék körül alakul majd 2014-ben.

    2015-re 1,9 százalékos növekedésre számít a szervezet a 28 tagállamban, 1,6 százalékos inflációs és 9,9 százalékos munkanélküliségi ráta mellett, míg a tagállamok államháztartási hiánya 2,4 százalékra mérséklődhet.

    A munkanélküliséggel kapcsolatban a Business Europe megjegyzi: az unióban komoly eltérések vannak a tagállamok között, míg például Ausztriában vagy Németországban csupán 5 százalék körüli, addig Spanyolországban vagy Görögországban továbbra is 25 százalékos munkanélküliségi adat várható idén, és jövőre sem lesz jelentős változás ezen a téren.

    Magyarország a munkanélküliség tekintetében 9,2 százalékos eredménnyel a 15. a tagállamok között, míg az 1,3 százalékos inflációval az uniós átlagot hozza. A Business Europe 2015-re Magyarországon 1,5 százalékos GDP-növekedés mellett 3 százalékos inflációs rátával és lényegében stagnáló, 9,5 százalékos munkanélküliséggel kalkulál.

    A Business Europe szerint az európai döntéshozóknak a következő egy évben többek között arra kell figyelniük, hogy a GDP-növekedés még mindig törékenynek tekinthető, valamint hogy több tagállamban ambíciózus munkaerő-piaci reformokra van szükség a munkanélküliség gyors csökkentése érdekében. Fontos ezenkívül, hogy javítsák a kis- és közepes vállalkozások finanszírozását, és hogy az egységes piac fejlesztése érdekében további lépések szükségesek a digitális technológiák, a telekommunikáció és az energiaszektor területén.