Milyen lenne, ha a cége fizetné külföldi nyaralását?

A SZÉP-kártya lassan a második legnépszerűbb cafeteriaelemmé válik

 A 2012-ben SZÉP-kártyákra utalt pénzeket csak május 31-ig lehet felhasználni. Május elején még mintegy 2,5 milliárd forint fel nem használt összeg volt a számlákon, ám várható, hogy a dolgozók felhasználják majd a pénzeket. A SZÉP-kártya 2011-es bevezetése óta már a második legnépszerűbb cafeteria elem lett, minden ötödik cég adna ilyet munkavállalóinak. Ön is rendszeres használója a kártyának? Mire költ róla? Elegendő pénzt kap rá? Mit venne még bele a kalapba? Kérdőív a HVG oldalán.
 
  Május elején még több mint 2,5 milliárd forint hevert parlagon a Széchenyi pihenő (SZÉP) kártyákon a 2012-ben utalt keretből, a cafeteriaként adott juttatást ugyanakkor május 31-ig el kell használni, különben az összeg elvész – azt visszautalják a munkáltatónak, annak pedig társasági adót kell fizetnie a maradvány után. A korábbi hírek szerint a húsvéti időszak felpörgette a költést, ám a 2,5 milliárdos összeg még mindig igen jelentős, tekintve, hogy sok család számára szinte ez az egyetlen lehetőség, melyet kikapcsolódásra, nyaralásra tudnak felhasználni.
 
   A SZÉP-kártyákon még bennlévő összeg százalékosan ugyanakkor nem nagy, 3-4 százalék, így vélhetően az érintettek a határidő közeledtével nagyobb részt fel fogják használni a meglévő összegeket. A kártya mindeközben szép lassan a második legnépszerűbb cafeteriaelemmé válik, a kkv-szektorban már a cégek 21 százalék tervez ilyen juttatást adni a munkavállalóknak (az Erzsébet-utalvány őrzi első helyét). A jelentős felzárkózás azt is jelenti, hogy egyre több pénz is kerül a kártyákra – a bevezetés óta csak a legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátónál, az OTP-nél 120 milliárd felett volt március végén a program indulása óta befizetett összeg –, illetve egyre több dolgozó számára is elérhető a szolgáltatás. Az MKB Bank közlése szerint a SZÉP-kártyáról 70 százalékban a vendéglátás alszámláról költenek a munkavállalók, 15-15 százalékban van jelen a szabadidő, illetve a szálláshely fül.
 
  A hvg.hu arra kíváncsi, hogy olvasói milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe a SZÉP-kártyával, ha egyáltalán kapnak ilyen juttatást. Emellett pedig mekkora összegű juttatásban részesülnek, elégedettek-e a juttatás mértékével, illetve mely területeken szeretnék elérhetővé tenni a kártya használatát. A kérdőív a HVG honlapján tölthető ki.

Amit a SZÉP-kártyáról tudni kell
 
   A SZÉP-kártya 2011-ben indult hódító útjára, ekkortól vette át az Üdülési Csekk szerepét, 2012 elejétől pedig integrálta a korábbi utalványokat. A munkáltatók 2011-ben mintegy 300 ezer forintnyi összeget adhattak kedvezményesen alkalmazottaiknak, ez 2012-től évi 450 ezer forintra növekedett. Belföldi szálláshelyre 225, meleg étkezésre 150, egészségügyi, szépségápolási és sportszolgáltatásokra pedig 75 ezer forint adható. A SZÉP-kártyát a munkáltatónak kell kiváltania a munkavállaló részére a kibocsátó pénzintézetek (OTP, K&H, MKB Bank) egyikénél. Az igénylés díjmentes, a munkáltatónak 35,7 százalékos adó- és járulékterhet kell fizetnie a kártya után. A kártyára átutalt összeget a munkavállaló teljes egészében megkapja, a kártyatulajdonos pedig az összeget teljes egészében felhasználhatja. A SZÉP-kártyákon található összegeket ugyanakkor nem kell azonnal felhasználni, lehet belőle előre is vásárolni: fürdőjegyet, nyaralást, vagy akár fesztiválbelépőket is vásárolhatnak időben későbbre az érintettek.
 
Forrás: HVG