Kinek kellene fizetni a munkába járás költségeit?

Kötelesség és kompromisszum
 
Biztosan sokszor merült már fel az Ön munkahelyén is, hogy vita alakult ki a munkáltató és a dolgozó között, amikor a munkába járás költségeiről volt szó. Többek között olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mit tehet a munkavállaló, ha lakhelye távol van a munkahelyétől? Mi számít távolnak? Mikor, mit és mennyit köteles téríteni a munkaadó? – olvasható a hir6.hu oldalán.
   
   A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítést a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályozza.
 
   Ez alapján, ha a munkavállalónak a lakóhelyétől (bejelentett tartózkodási helyétől) közigazgatásilag eltérő helyen (településen) van a munkahelye, akkor a munkáltató köteles a bérlet- vagy menetjegy-költségét megtéríteni. A megtérítés szempontjából a lakó/tartózkodási hely és a munkahely között minimális vagy maximális távolság nincs előírva. - tájékoztatott minket dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.
 
Milyen közlekedési eszközökön érvényes ez?
 
   Belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán, helyközi (távolsági) autóbuszjáraton, elővárosi buszon, HÉV-en, menetrend szerint közlekedő hajón, kompon vagy réven és légi közlekedés esetén is. - olvasható a jogszabályban.
 
   A személygépjárművel történő munkába járás költségeit a munkáltató csak abban az esetben köteles téríteni, ha egyáltalán nincs közösségi közlekedés a lakóhely (bejelentett tartózkodási hely) és a munkavégzés helye között, vagy a munkarend miatt annak igénybevétele aránytalan nehézséget jelentene, illetve a munkavállaló mozgáskorlátozottsága vagy súlyos fogyatékossága miatt nem tudná igénybe venni a közösségi közlekedést. Egyéb esetekben a munkáltató eldöntheti, hogy biztosítja-e a személygépkocsival történő munkába járás költségeit. - közölte dr. Nagy Ágnes.
 
Mennyit kell megtéríteni?
 
   Bérlet és menetjegy költségek esetén a munkáltatónak a jegy vagy bérlet árának legalább 86%-át meg kell téríteni. Autóval történő közlekedés esetén pedig 9 forintot köteles kilométerenként fizetni.
 
   Rossz hír viszont, hogy ha egy közigazgatási területen belül van a lakhely és a munkavégzés helye (például a fővárosban), akkor a munkáltató nem köteles a munkába járás költségét megtéríteni.
 
   Az természetesen más kérdés, ha a munkáltató saját maga úgy dönt, hogy a munkavállalói számára – esetleg béren kívüli juttatás formájában – megtéríti a havi bérlet költségét. Éppen ezért érdemes már az elején tisztázni mindezt a munkáltatóval. Kötelezni ugyan nem lehet, de még van esély, hogy valamiféle kompromisszumot kössünk.
 
Forrás: hir6.hu