Hol érdemes diákmunkát vállalni?

Az adminisztratív munkakörök a legkedveltebbek

 Közeleg a nyári szünet, ami a diákoknak a pihenés mellett a pénzkereseti lehetőség időszakát is jelenti. Megyénkben az adminisztratív munkakörök a legkedveltebbek, a mezőgazdasági foglalkozások kevésbé népszerűek – írja a szoljon.hu.

   – Valószínűleg egy szolnoki élelmiszerüzletben dolgozom majd eladóként a nyári hónapokban.  Nem veszem igénybe hozzá munkaközvetítő segítségét, mert már ismernek ott – mondta a szolnoki Kocsis Bettina.
 
  – Érettségi után egy évig Németországban dolgoztam bébiszitterként, ami nagyon jó lehetőség volt a nyelvgyakorlásra – folytatta. 
– A neten számtalan hirdetést látni, melyen családok keresnek két–három hónapra a gyerekük mellé felvigyázót. Talán belevágok majd, hiszen ott akár 350–400 eurót is kaphatok havonta – tette hozzá.

   Többen vannak persze azok, akik itthon néznek munka után.
 
   A jászberényi Princinger Gabriellának hosszú távú tervei vannak, és minden évben félrerakja a fizetését. Volt, hogy ruhákat kellett címkéznie egy üzletben, de dolgozott kenyérgyárban is. A diákmunka-közvetítőn keresztül szerzi az állásokat, minimálbér körüli összeget keresett tavaly. Három év alatt szép kis summája gyűlt így össze, amelyet szeretne valamelyik bankban kamatoztatni. 


   – Állandó az igény a diákmunkára, nyári szünet elején, a tanév végén azonban csúcsszezon van – közölte Gál József, a szolnoki Diákmunka Központ Iskolaszövetkezet elnöke. 
– Legnépszerűbbek az adminisztratív munkák, de a mezőgazdasági jellegű tevékenységeket nem nagyon keresik a diákok, mert főként humán beállítódásúak, kevésbé szeretik a kétkezi munkát. A fiatalokat részletesen tájékoztatjuk a munkavégzés feltételeiről, körülményeiről, mielőtt kiközvetítenénk őket valamelyik munkahelyre. Május 29-én délután három órakor a TISZApArt Moziban tartok diákmunkáról szóló ingyenes tájékoztatót, melynek során szó lesz arról is, hogy mire figyeljenek oda a fiatalok munkába álláskor.
 
Nem kell már iskolalátogatási igazolás
 
   Az évközben végezhető felkapott munkalehetőségek, mint például az adminisztratív, szakmai ajánlatok nyárra kibővülnek a szezonális tevékenységekkel, több cégnél a szabadságolások idejére alkalmaznak diákokat. Ilyenkor jellemzően nyaralásra, fesztiválra vagy a tanulmányaik finanszírozására gyűjtenek a fiatalok – olvasható a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége közleményében.
A munkavállalás alapfeltétele, hogy a diák nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkezzen. A 18 évnél fiatalabbak csak szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, míg 15–16 éves kor között csak szünidőben lehet dolgozni. A betöltött tizenhatodik életév mellett bankszámla, érvényes tb- és adóazonosító jel, diákigazolvány is szükséges a fiatalok alkalmazásához. Iskolalátogatási igazolás immáron nem szükséges.
Jellemző, hogy nyolc órában és átlagosan egy hónapra vállalnak munkát a fiatalok. Akik betérnek hozzánk, általában nyaralásra, fesztiválra, új telefonra gyűjtenek, nem jellemző, hogy a megélhetésüket fedezik a keresetükkel. Persze előfordul, hogy az albérletük költségeihez járulnak hozzá vagy megélhetésre fordítják azt az összeget, amit megkeresnek. De általában azok tesznek így, akik iskolaidőben vállalnak munkát – tette hozzá.
Gál József elmondta, hogy aki betöltötte a tizenötödik életévét, az szülői engedéllyel dolgozhat a tanítási szünetekben. Aki már elmúlt tizenhat éves, az már nemcsak a szünetekben, hanem tanév közben is vállalhat munkát.
 
   – Előfordult, hogy tizennégy évesek is szerettek volna dolgozni, de a munka törvénykönyve ezt nem teszi lehetővé – folytatta Gál József. 
– A cégek vezetői inkább a tizennyolc évet betöltött fiatalokat keresik, ha nyári munkáról van szó. Fontos, hogy minimum 490 forintos órabért a diákoknak kézhez kell kapniuk. Ennél kevesebb pénzért nem lehet foglalkoztatni a fiatalokat. Mint említettem sokan irodai vagy számítógépes munkát szeretnének vállalni, ilyenekből azonban kevés a kínálat. Jellemző, hogy a szabadságon levő dolgozókat pótolják a diákokkal és az is, hogy az ilyenkor megnövekedett megrendelések teljesítését biztosítják a fiatal dolgozókkal – tette hozzá.
 
Forrás: szoljon.hu