Ezermilliárd forint fölött az önkéntes kasszák vagyona

A tagok egyre többet fizetnek a pénztárakba, kevesebb a kilépő, lassul a lemorzsolódás
 
Március végére átlépte az ezer milliárd forintos lélektani határt a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A negyedév végén 49 ilyen nyugdíjkassza működött, akárcsak a tavalyi év végén, ez a szám azonban hamarosan csökkenhet, a piaci konszolidáció ugyanis nem állt meg, legutóbb az ING Nyugdíjpénztár küldöttgyűlése döntött arról, hogy az önkéntes ág beolvad az Aranykorba – írja a Világgazdaság.

   A taglétszám 2008 ősze óta tartó folyamatos csökkenése lassulni kezdett, az első negyedévben kevesebb mint 2800-zal csökkent az ügyfélszám, így március végén 1,182 millió önkéntes nyugdíjpénztári tag volt. Az idei első három hónapban ugyan kevesebb új belépő volt, mint egy évvel korábban, a kilépők és a szolgáltatást kérők száma viszont szintén esett. A pénztártagok egyre tudatosabbnak tűnnek, évről évre egyre kevesebben döntenek úgy, hogy kiveszik a megtakarításukat a tízéves várakozási idő letelte után akár azon az áron is, hogy magas adóterhet kell fizetniük.
 
   Jó hír a kasszáknak, hogy a csökkenő taglétszám ellenére a tagdíjbevételek nőttek. Az idei első negyedévben több mint 10 százalékkal több befizetés volt, mint tavaly, ezek együttes összege meghaladta a 20 milliárd forintot. A tagok által egyénileg befizetett tagdíj aránya folyamatosan növekszik, lassan eléri a 60 százalékot. A tagság egyébként a tavalyinál csaknem 14 százalékkal fizetett be több tagdíjat az idén, de ezúttal a munkáltatók is növelték a nyugdíjcélú megtakarításokhoz való hozzájárulást mintegy 6,4 százalékkal.
 
   A pénztárak a befektetéseiken az első negyedévben 16,2 milliárd forintnyi nettó hozamot értek el, ami a teljes portfólióra vetítve lapunk számításai szerint évesítve nagyjából 6,7 százalékos teljesítményt jelent. Ez nagyjából egybevág a Stabilitás Pénztárszövetség adataival, a szervezet tagjai az első negyedévben 7 százalékos hozamot értek el évesítve. A szektor szinten 1010 milliárd forintosra hízott portfólió 61 százaléka volt magyar állampapírokban, a befektetési jegyek aránya valamivel több mint 24, a közvetlen részvénybefektetéseké kevesebb mint 4 százalék volt a negyedév végén.
 
   Az önkéntes nyugdíjkasszák továbbra is veszteségesek. Az idei első negyedévben 132 millió forintos deficitet halmoztak fel, ez azonban kevesebb mint kétharmada a tavalyinak. A kasszák működési bevétele ugyanis több mint 12 százalékkal gyarapodott köszönhetően a növekvő díjbevételnek, miközben a működési kiadásaik mindössze 5,3 százalékkal nőttek.
 
   A magánnyugdíj-pénztári szektorban 62 382 főre csökkent a tagok száma. A negyedév végén működő nyolc pénztár – amelyek közül már csak négy tervezi a fennmaradást – 2,185 milliárd forintos hozamot ért el a 194,8 milliárd forintos portfólión, ami évesítve körülbelül 4,56 százalékos hozamnak felel meg. A magyar állampapírok aránya megközelíti az 56 százalékot. A részvények 11, a befektetési jegyek csaknem 25 százalékot tesznek ki az alapok vagyonából. A jóformán bevételek nélkül maradt magánkasszák továbbra is veszteségesek, az első negyedévben 157 millió forintos mínuszt halmoztak fel.
 
Forrás: Világgazdaság