Balog: a pedagógusoknak bízniuk kell a kormány döntéseiben

Mostantól kötelező jó tanárnak lenni

Jó tanárnak lenni lehet, hogy eddig luxus volt, de mostantól kötelező - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen, amelyen elismeréseket adott át pedagógusoknak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

    Balog Zoltán hangsúlyozta, a köznevelési és felsőoktatási terület különválasztása az új kormányzati struktúrában is megmarad, mert ez bevált, jó döntés volt.

    Az emberierőforrás-miniszter azt is mondta: a pedagógusoknak bízniuk kell abban, hogy a kormány döntései a jó oktatás ügyét szolgálják.

    Kifejtette: közösen kell gondolkodni az oktatásról, a nevelésről, az iskoláról, hogy ezek milyen helyet foglalnak el az életben, milyen hatásuk van, mit tanul meg a diák és mit nem, és hogyan lehet együttműködni a családdal. Fontos, hogy ezek ne csak szűk szakmai kérdések legyenek, hanem társadalmi konszenzus alakuljon ki - tette hozzá.

    Hangsúlyozta: 2010-ben felhatalmazást kapott a kormány a választóktól, hogy a rendszerváltozás óta érintetlenül hagyott vagy alig reformált, rosszul működő rendszereket megváltoztassa. Az átalakítás mára lezárult. Most itt az ideje komolyan beszélni a szakmai és tartalmi kérdésekről - mutatott rá.

    Úgy vélte, a pedagógusoknak joguk és kötelességük, hogy munkájuk mellett érdemben befolyásolják hivatásuk körülményeit, beleszóljanak a szakmai és etikai kérdésekbe. Hogy hivatalos tere legyen a szakmai vitáknak, a minisztérium létrehozta a Nemzeti Pedagógus Kart. Először kapnak a magyar pedagógusok ilyen lehetőséget - mondta a miniszter, arra kérve a pedagógusokat, hogy éljenek vele.

    A tárcavezető beszédében kiemelte: a díjazottak eddig is kötelezőnek érezték, hogy többet adjanak, mint ami kötelező, hogy a munkájukban legyen olyan többlet, amely a szakmából hivatást csinál, és amely által az egész nemzet gazdagodhat. Az állam, a kormány feladata, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek mellett a pedagógusok a hivatásukra koncentrálhatnak, figyelemmel kísérje munkájukat és visszajelzést adjon arról - közölte.

    Balog Zoltán a díjátadón köszönetet mondott Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárnak, aki „az első sorban állt mindig”, és „bátran kiállt és küzdött a jó oktatásért”. Továbbá háláját fejezte ki Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkárnak, amiért mindig számíthatott bölcs tanácsaira.

    Balog Zoltán megjegyezte: a díjak visszajelzések, és jó lenne, ha a köznevelés új rendszere is segítené a visszajelzést. Idén először a tankerületek vezetőitől is érkeztek felterjesztések az elismerésekre, tehát már ők is figyelnek, értékelnek - fogalmazott.

    Az eseményen a miniszter Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert-, Apáczai Csere János-, Brunszvik Teréz- és Németh László-díjakat adott át kiemelkedő munkájukért több mint 170 pedagógusnak.