Fejenként 1 millió forintot kap 64 ezer alkalmazott egy meglepő per után

Az Apple, a Google, az Intel és az Adobe megakadályozták munkavállalóik egymás közötti vándorlását

Bármennyire is konkurálnak, az Apple, a Google, az Intel és az Adobe megegyeztek, és megakadályozták, hogy munkavállalóik egymás közt vándoroljanak. Komoly kártérítést kell fizetniük mind a 64 ezer alkalmazottjuknak – írja a HVG.

   Kiegyezett a perbe vont négy nagy amerikai cég a munkavállalók által indított kártérítési ügyben, összesen 325 millió dollárt fizetnek a dolgozók szabad mozgását akadályozó egyezmény miatt – írja a Reuters információjára hivatkozva a HWSW. A tech-cégek között viszonylag általánosnak (volt) mondható a fejvadászati tilalom, vagyis hogy egymás alkalmazottait nem igyekeznek magasabb bérekkel vagy jobb ajánlatokkal elcsábítani.
 
   Az informatikai szaklap azt írja: az eredetileg öt munkavállaló által indított polgári peres eljárás úgynevezett „class action”, vagyis csoportos kereset, ami az összes károsult nevében egyszerre zajlott. A kiegyezés értelmében így a négy cég mintegy 64 613 érintett alkalmazottja – tehát azok is, akiknél az átcsábítás esete soha még csak elő sem került – egyenként mintegy 5000 dolláros (kb. 1,1 millió forint) kártérítésre jogosult.
 
Forrás: HVG