Galló Istvánné: a hatalom döntésének megfelelően formálódik a pedagógus kar

Minden tizedik pedagógus mozdult rá

Két hét múlva ül össze a Nemzeti Pedagógus Kar első küldöttgyűlése, amelybe nemrég választották meg a 125 küldöttet. Az interneten zajló szavazásban minden tizedik pedagógus részt vett, ami a kar előkészítő bizottságának elnöke szerint igen jó aránynak számít.
 
    Minden tizedik pedagógus, összesen 15 542 fő vett részt a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) küldötteinek megválasztásában – tudtuk meg a testület előkészítő bizottságának elnökétől. Kőrösiné Merkl Hilda lapunknak azt mondta, kezdeti szakaszában nemigen van olyan szervezet, amely ekkora létszámot tudna megmozgatni, ezért ez igen örvendetes arány. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke csütörtöki, a pedagógusnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt sérelmezte, hogy a „hatalom döntésének megfelelően” jön létre az állami és önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozó pedagógusokat tömörítő kar, annak megalakításának előkészítésébe nem vonták be a pedagógustársadalmat, a küldöttek választása sem nyilvános, s nem lehet ismerni a tisztségekre jelölteket. A PSZ elnöke szerint a kar alapszabálya sem ismert, amelyet a tervek szerint elfogad majd a küldöttgyűlés, és azt sem lehet tudni, hogy kik lesznek a jelöltek és kik vannak a jelölőbizottságban.
 
   Kőrösiné Merkl Hilda ugyanakkor rámutatott, bárki jelöltethette magát a küldöttgyűlésbe, a szavazás során a választókerületenként (a főváros és a 19 megye) legtöbb voksot kapó pedagógusokból összeállt 125 fős küldötti lista a kar honlapján május 16. óta megtekinthető, az oldalon regisztrált pedagógusok pedig a küldöttek szakmai életrajzát is elolvashatják. Kőrösiné kifejtette, az előkészítő bizottság mandátuma a küldöttgyűlés június 14-i ülésével lejár, a végleges alapszabályt már a küldöttek készítik el. Mint mondta, a küldötteknek számos tisztségviselőt kell választaniuk maguk közül (elnökség, etikai bizottság, országos felügyelőbizottság, területi elnökségek), akiknek a megbízatása két évre szól majd.

    Az előkészítő bizottság jelenleg folyamatos megbeszélések, egyeztetések nyomán állítja össze a jelöltek listáját, hogy a küldöttgyűlésen „ne a nulláról induljanak”. A cél az, hogy lehetőség szerint minden megyéből, minden iskolatípusban dolgozó pedagógus közül legyenek jelöltek – ugyanakkor a küldöttgyűlésen is lehetőség lesz még bárkit felterjeszteni. Kőrösiné hozzátette, ezen a héten valamennyi résztvevőnek elküldik a küldöttgyűléssel kapcsolatos tudnivalókat, az alapszabályt, amelyhez várják a pedagógusok javaslatait.
 
 
Forrás: Magyar Hírlap