Módszereket keres a leépítések ellen a Sajtószakszervezet

A Magyar Távirati Irodánál több mint tízszázalékos csoportos leépítést jelentettek be

 A médiamunkásokat gyűjti egybe, mégis alig hallat magáról a Sajtószakszervezet. Egy kongresszusi küldött szerint ez nem baj: azért nem kérdezik saját tagjai, mert politikailag besorolhatatlan, ami éppen azt mutatja, jól dolgozik – írja a Népszabadság.

    Kétnapos kongresszusát tartotta Balatonszemesen péntek-szombaton a Sajtószakszervezet. A tagok új alapszabályt szavaztak meg és új vezetőséget választottak. A vita során nem derült ki, miképpen zajlanak a gazdasági válság nyomán a sajtóvállalatokat is érintő elbocsátások. De mindenütt érezhető a költségek csökkentésének szándéka a munkaadók részéről. A Magyar Távirati Irodánál több mint tízszázalékos csoportos leépítést jelentettek be. Ehhez - vagyis a 42 távozó munkatárs a vállalati kollektív előírta végkielégítésének kifizetéséhez - utolsó ülésén a tartalék terhére 150 millió forintot szavazott meg a mindig a munkahelyek megőrzésének fontosságát hangsúlyozó Gyurcsány-kormány. Baktai György leköszönö ügyvezető társelnök megjegyezte, nehezen tud hírt adni magáról a sajtómunkásokat tömörítő szervezet. Egy küldött szerint ez csak annyit jelent, hogy az újságírók egyik politikai irányzathoz sem sorolják be, ami azt mutatja, jó úton jár.
 
   A szervezet fontos feladatának nevezte meg a tagság növelését, amelynek érdekében szeretné az újságíró-iskolák tananyagának részévé tenni a szakszervezeti érdekvédelem lehetőségeinek bemutatását és a fiataloknak szóló honlap létrehozását készíti elő.
 
   A új alapszabályába bekerült az a rész, mely szerint „a Sajtószakszervezet elsőrendű feladatának tekinti a sajtó területén a munkanélküliség növekedése elleni fellépést. A vezetőség kövesse nyomon a sajtó területén a leépítéseket, segítse a tapasztalatok cseréjét arról, hogy milyen eszközök alkalmazhatóak sikerrel a leépítések ellen. A küldöttek egybehangzó szavazatával ismét a szervezet elnökének választották F. Kováts Évát, és ügyvezető társelnökének Tripolszky Lászlót. A másik társelnöki tisztségre az MTI munkatársát, M. Lengyel Lászlót választották.

Forrás: Népszabadság