Újradefiniálta Balog az orvoselvándorlást

Vendégmunkás-kiáramlás

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterjelölt sikerekről, és az eddigiek folytatásáról, az ellenzéki képviselők katasztrofális egészségügyi és szociális állapotokról beszéltek a miniszterjelölt népjóléti bizottsági meghallgatásán. Balog a jövőről egyebek mellett annyit mondott, erősítik a háziorvosi rendszert és átgondolják a szakképzést. Béremelésről nem esett szó, az orvoselvándorlás aktuális definíciója: vendégmunkás-kiáramlás. Balog kinevezését a bizottság többsége támogatta.

   A háziorvosi rendszer megerősítésével azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb beteg jusson el fölöslegesen kórházba, a háziorvosok ne csak beutalókat és recepteket írjanak, hanem érdemi gyógyítással foglalkozzanak. A szakképzési rendszerben pedig a duális gyakorlatot kell erősíteni, hogy a nővérek minél korábban szerezzenek tapasztalatokat. Folytatják a gyógyszerészek tulajdonszerzési programját és a szűrőprogramokat is - mondta a miniszterjelölt. Az egész tárca fókuszának középpontjában a család jóléte áll majd, s külön államtitkársága lesz, a család- és ifjúságügynek. Balog hozzátette, az elmúlt két évben megbarátkozott a tárca nagyságával és a területek közötti  horizontális kapcsolatokat a következő négy évben is erősíteni fogja.
 
   Az egészségügy elmúlt négy éve kapcsán Balog az informatikában történt előrelépést nevezte a legnagyobbnak, a Semmelweis terv legnagyobb sikerének pedig azt könyvelte el, hogy a gyógyszerkasszában is úgy spóroltak százmilliárdokat, hogy közben az árak is csökkentek, és még a gyógyszergyárakkal is megegyeztek. Az orvosok kényszernyugdíjazása is a pozitív listára került, miután a miniszterjelölt szerint a lépés helyet csinált a fiatal orvosoknak.
 
   Kiemelte a mentőszolgálat fejlesztését, év végére az egész állomány egyharmadát új kocsikra fogják lecserélni. Jelentős lépésként jellemezte  az Eurotrasplanthoz való csatlakozást.  Az egészségügyi béremelések kapcsán úgy fogalmazott, azzal sikeresen visszafordították a vendégmunkás-kiáramlást. Balog nem feledkezett meg a népegészségügyi intézkedések felsorolásáról  sem ( nem dohányzók védelme, csipszadó, transzzsírok).
 
   Ellenzéki képviselők a sikersztoriról szóló beszámolót követően borzalmas egészégügyi állapotokról számoltak be, várólistáról, kórházi adósságról, az Uzsoki modell esetleges folytatásáról és az orvoselvándorlásról faggatták  miniszterjelöltet, aki a kérdéseket, felvetéseket gátlástalan demagógiának minősítette, és kvázi elmúltnyolcévezéssel a negatív jelenségekért a 2010 előtti kormányokat nevezte meg felelősnek. Az Uzsoki modell, vagyis a VIP ellátás bevezetése kapcsán pedig kifejtette, ilyen korábban is volt,  abban azonban egyetértés van, hogy a jövő továbbra is a szolidaritás elvű, egységes nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségügyé. De gondolkodni kell a plusz források bevonásán - jegyezte meg.
 
   Legvégül szakmai vitákra invitálta a bizottság tagjait a "kiváló" leendő egészségügyi államtitkárral, aki mint egy ülés eleji elszólásból és a Népszabadság cikkéből is kiderült, Zombor Gábor, kecskeméti polgármester lesz.