Pályakezdők reménytelensége

Se gyakorlat, se tapasztalat

Amíg tanul valaki, dolgozni szeretne, aztán, ha befejezte tanulmányait, nehezen helyezkedik el. Állandó probléma a pályakezdő fiatalok munkahelyhez juttatása. Jobb híján különböző támogatásoknak köszönhető képzéseken szerezhetnek szakmát, aki pedig állást talál, annak foglalkoztatását a munkáltató számára biztosított bér- és járulékkedvezményekkel segítik – írja a hir6.hu.
 
   Munkahely – egy olyan „misztikus" valami, amit nem könnyű megszerezni, de nagyon könnyű elveszíteni. Ha valakinek van munkahelye, igyekszik körömszakadtáig megőrizni, aki pedig elveszíti, gyakran kétségbe esik, hiszen a léte kerülhet veszélybe.
 
   Hiába a szakképzettség, a diploma, a tapasztalat, hiába fiatal valaki vagy idős -  a munkaszerzés nem könnyű dolog. Fokozottan nehéz a helyzete a pályakezdőknek, hiszen nincs tapasztalatuk, nem sajátították még el a munkavégzés során elvárt szabályokat, nehezen alkalmazzák őket a munkaadók.
 
   - Békés megyében 2400 körül van az állást kereső pályakezdő fiatalok száma, az összes munkanélküliek 13%-át teszik ki. Ebben az időszakban csökken a számuk, majd az iskola befejezésével erőteljesen növekszik. Probléma ennek a helyzetnek a kezelése, és mindent meg kell tenni azért, hogy munkához juttassuk őket – mondta dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.
 
   Hozzátette: uniós forrásból folyamatosan képzéseket szerveznek a pályakezdő fiataloknak, főként a képzettség nélkülieknek. A cél az, hogy iskolarendszeren belül tanuljanak, és azok, akik szakmával nem rendelkeznek, megszerezhessék azt, hiszen legtöbbször a munkanélküliség oka a szakképzettség hiánya.
 
   - Az a cél, hogy a pályakezdőket munkahelyhez juttassuk, ahol a gyakorlatot, munkatapasztalatot megszerezhetik – tudatta dr. Nagy Ágnes.
 
   Annak a munkáltatónak, amelyik pályakezdő fiatalt foglalkoztat, bér- és járulékkedvezményt biztosítanak, amennyiben kérelmezi azt, megfelel a feltételeknek, és vállalja a fiatal foglalkoztatását.
 
   Hamarosan vége a tanévnek, kikerülnek az iskolapadból az érettségit, szakmunkásvizsgát, technikusi vizsgát tett, diplomát szerzett fiatalok, akik dolgoznának, ha lenne hol, tanulnának, ha lenne mit. A szakemberek azt javasolják nekik, keressék fel a helyileg illetékes munkaügyi központot, és kérjenek segítséget az ott dolgozóktól.
 
Forrás: hir6.hu