Mélyülő szegénység

„Magyarország a legjobb kezekben van”

Lezárult a miniszterjelöltek meghallgatása, amelyen – mindenki megnyugvására – bizonyosságot nyert: Magyarország a legjobb kezekben van. Rendben van a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, nem emelkedik az államháztartási hiány sem. Mondhatni, némi szocialista cinizmussal fűszerezve: „dübörög a gazdaság” – írja a Világgazdaság.

   Csakhogy semmi ok nincs az efféle viccelődére. A különféle gazdasági, társadalmi mutatók mélyére nézve más képet mutatnak. A lakhatási szegénységet vizsgáló Habitat for Humanity ökumenikus civilszervezet tegnap megjelent éves beszámolója rámutat: a gazdaság ugyan lassú növekedésnek indult, a lakhatási szegénység azonban tovább mélyült 2013-ban Magyarországon, a szakpolitikai intézkedések nem adtak hatékony válaszokat a szegénységben élők problémáira.
 
   Pedig a szegénység elmélyülésének veszélyét már régóta jelezték a szakemberek. A gyermekszegénység évek óta komoly gond, mégis egyre inkább kikerül a közéleti tematikából. Az MTA – a helyzet súlyosságára való tekintettel – 2006-ban létrehozta a Gyermekszegénység Elleni Program Irodát, de ezt a Fidesz kormányzat 2011 szeptemberében megszüntette. A döntésről Ferge Zsuzsa akadémikust, a program alapító vezetőjét még csak nem is tájékoztatták. A szakember Pálinkás Józsefnek, az akadémia korábbi elnökének levélben akkor azt írta: „Az MTA Gyerekszegénység Elleni Program irodája tudományos és gyakorlati munkája ellehetetlenült, eddigi eredményei veszendőbe mennek. Noha az iroda névleges működtetését egy ideig még szükségessé tehetik a TÁMOP pályázati feltételek, magam és közvetlen munkatársaim az irodát megszűntnek tekintjük, a továbbiakért felelősséget vállalni nem tudunk”. Ezzel az ügyet a kormányzat lezártnak tekintette.
 
   Pedig a Fidesz-KDNP vállalta, hogy az Európai Unió magyar elnöksége idején középpontban fogja tartani a gyerekszegénység problémáját, ez azonban mégsem így alakult. „Itt kormányzati lépések szükségesek, a magánszférának legfeljebb kiegészítőszerepe lehet” – érvelnek a szakértők. Egyelőre nem sok sikerrel.
 
Forrás: Világgazdaság