Fellendült a brit gazdaság, több szakmában hiány van

Elvándoroltak az építészek és az építőmérnökök  

Hiány van az építészekből és építőmérnökökből Nagy-Britanniában, miután a gazdaság fellendülésével párhuzamosan megugrott az építkezések száma a szigetországban - közölte a Hays Plc., a legnagyobb brit munkaerő közvetítő cég.

    A főleg ideiglenes munkaerővel foglalkozó Hays az elmúlt kilenc hónapban több építészt közvetített, mint az utóbbi három évben összesen. A cég pénzügyi vezetője szerint főleg design, infrastruktúra és építészeti területekre keresnek embereket. 

    Az építőipar Nagy-Britanniában idén májusban már 13. hónapja bővült folyamatosan, a szektor a brit GDP több mint 6 százalékát adja.  

    A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2010. óta először érték utol a béremelések (bónuszokkal együtt) az inflációt. Idén áprilisban 7 éve a legmagasabb bérszínvonalat mérték, a legkeresettebb szakma a mérnököké volt - ismertette a brit toborzási és foglalkoztatási szövetség és a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság. 

    Néhány elemző arra figyelmeztet, hogy a munkaerőhiány csak ideiglenes, mivel az építőiparból az utóbbi években elvándorolt munkavállalók a magasabb bérek miatt fokozatosan visszatérhetnek eredeti szakmájukba.  

    A válságban az egyik legjobban érintett ágazat, a bankszektor lassabban tér magához - ennek egyik oka az, hogy létszámstopot rendeltek el több nagy befektetési banknál. Azonban a toborzási és foglalkoztatási szövetség és a KPMG májusi adatai már azt mutatják, hogy a pénzügyi szakemberek, könyvelők iránti igény megelőzte a mérnökök iránti keresletet.