Hét megyében is csökkentek a nettó bérek

Még itt is hat a téli közmunka

 Bár a havi statisztikák és a kormányzati nyilatkozatok is arról szólnak már jó ideje, hogy egyre többet keresnek az emberek, a legfrissebb adatok nem kis meglepetést okozhatnak első ránézésre – írja az mfor.hu.

  Ugyan a havonta megjelenő kereset statisztikák arról árulkodnak, hogy fokozatosan egyre jobban nőnek és egyre többet érnek a hazai fizetések, ha megyék szerint vizsgáljuk a helyzetet, akkor bizony visszaeséseket is láthatunk.
 
Még itt is hat a téli közmunka
 
   A Központi Statisztikai Hivatal nemrég frissítette ugyanis a negyedéves átlagfizetésekre vonatkozó területi statisztikáját, mely első ránézésre igencsak meglepő lehet. A 19 megye és a főváros közül ugyanis 7 esetben kevesebbet vittek haza az alkalmazottak az idei év első három hónapjában, mint egy évvel korábban. Közülük is a legnagyobb „veszteség” a Nógrád megyei dolgozókat érte, hiszen a mostani 107 273 forint közel 5000-rel, vagyis 5 százalékkal kevesebb a 2013 első negyedévinél. A második legnagyobb csökkenés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeieket érintette; a 107 804 forintos átlagos nettó ugyanis 3,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.
 
   Ez első látásra ugyan meglehetősen elkeserítőnek hathat, ám esély van arra, hogy mindez csak a statisztika „trükközése”. Ott ugyanis, ahol csökkenő nettót mutatott ki a KSH, talán a legrosszabb a munkaerőpiac állapota az országban, éppen ezért is van nagy szerepe a közfoglalkoztatásnak. És mivel a közmunkások fizettsége még a minimálbért sem éri el, az mindenképpen lefelé húzza az átlagot. Az idei első negyedévben ráadásul a téli közfoglalkoztatás tartotta magasan az alkalmazotti létszámot, kiküszöbölve a munkerőpiaci kínálat ebben az időszakban rendre jellemző visszaesését. Tehát az idei nagyobb közmunkás létszám csökkenő átlagos nettó bért is eredményez.
 
    A fentiekkel szemben ugyanakkor két megyében, Győr-Moson-Sopronban és Vasban 5 százalék feletti nettónövekedés történt, ami a legnagyobb mértékű kedvező változás. A Győr-Moson-Sopron megyeiek 152 052 forintos átlaga 5,7, a Vas megyeiek 132 090 forintja pedig 5,1-gyel magasabb az egy évvel korábbinál. Viszont nem nagy meglepetésre, továbbra is a fővárosban kapják kézhez a legtöbb pénzt a dolgozók, 193 923 forintot átlagosan, ami 4,6 százalékos éves növekedés eredménye.
 
Így a reálbérek is csökkentek...
 
   Az első negyedéves átlagos nettó bérek reálszintű változását ezúttal nagyon egyszerű megítélni. A KSH adatai szerint ugyanis az első három hónapban a kumulált fogyasztói árindex 0 százalék volt. Ez pedig azt jelenti, hogy a nettók fentebbi táblázatban látható változása a reálkeresetek módosulásával is megegyezik.

Forrás: mfor.hu