Az elnök szerint a szakszervetekkel való jó viszonyra törekszik az NKP

Független szervezet kötelező tagsággal?

A szakszervetekkel való jó viszonyra törekszik az NKP, és arra, hogy az oktatásban a pedagógustársadalmat képviselő erők egy irányba hassanak - mondta az elnök. Horváth Péter a közrádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: azt szeretné elérni, hogy a pedagógusok nagy rész azt érezze, önként is belépne ebbe a szervezetbe

   A szakszervezetek a pedagógusok érdekeit képviselik, a pedagóguskar pedig elsősorban szakmai kérdésekben próbálja majd kifejteni az álláspontját és megtenni javaslatait – jelentette ki Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

   Arra a felvetésre, miszerint rejt némi ellentmondást, hogy a pedagóguskar független szervezetnek vallja magát ugyanakkor kötelező tagságot ír elő, úgy reagált: az előző évtizedekben nagyon sok olyan szervezet volt, mely néha joggal, néha jog nélkül hivatkozott arra, hogy a pedagógustársadalmat képviseli. Ha kiindulási alapnak azt vesszük, hogy a minisztérium és az államtitkárság valóban szeretné megismerni a pedagógustársadalom véleményét, nem túlságosan nagy baj, ha létre akar hozni egy, olyan szervezetet, mint a pedagóguskar. Szerinte eddig nem nagyon volt olyan szervezet, mely összefogta volna a pedagógusok „szakmaiságát”. Azt kell elérni, hogy a pedagógusok nagy rész azt érezze, önként is belépne ebbe a szervezetbe – hangoztatta az elnök.

   Beszélt arról is, hogy szeptemberben alakulnak meg a megyei szervezetek, melyeknek „az lesz a dolga, hogy eljussanak az egyes iskolákba”. Megemlítette: a szervezet véleményező és javaslattevő jogköre lesz a legfontosabb. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy igyekeznek a szakszervezetekkel jó kapcsolatot kialakítani, és azon lesznek, hogy azok az erők, melyek a pedagógustársadalom problémáit hivatottak megoldani, egyesüljenek, és ne egymással szemben hassanak.