Boros Péterné: a közszolgálati bérrendezés már nemcsak jövedelmi, megélhetési kérdés

A polgármesteri és a köztisztviselői bérek emeléséért lobbiznak

Az önkormányzatok szövetsége százezer forinttal növelné a köztisztviselők havi nettó jövedelmét, a szervezet felsorakozott a közszolgálati dolgozók szakszervezetének javaslata mögé – írja a Napi Gazdaság.

   A polgármesterek is felsorakoztak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) fizetésemelési javaslata mögé – derült ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) legutóbbi fórumán. Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a Napi Gazdaságnak elmondta, a városvezető díjazására is vonatkozó közszolgálati bérrendezés már nemcsak jövedelmi, megélhetési kérdés, de közszolgálati, politikai feladat is. (Több mint 6 éve nem változtak a bértarifák.) Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, a polgármesteri és köztisztviselői javadalmazás kérdése halaszthatatlan. Ez előfeltétele a későbbi életpályamodell bevezetésének. A TÖOSZ elnöksége a napokban kezdeményezte, hogy a köztisztviselők bére átlagosan havi nettó 100 ezer forinttal növekedjen még ebben az esztendőben, de legkésőbb 2015. január elsejétől, továbbá kapjanak érdemi bérfejlesztést azok a közalkalmazottak, akik nem részesültek az elmúlt időszakban bérfejlesztésben.
 
   A főállású polgármesterek díjazása jelenleg a lakosság számától függően bruttó 270 ezer és 638 ezer forint között van. (A 38 650 forint illetményalap legalacsonyabb szorzószáma 7 az ezernél kevesebb lakosú települések esetében, a legmagasabb pedig 16,5.) Az ősztől hatályba lépő módosítás értelmében az 500-nál kevesebb lakosú települések polgármestere a helyettes államtitkár illetményének 20 százalékát keresné, ami bruttó 149 ezer forint. A lakosságszámtól függően a százalékarány legfeljebb 80 százalék lehet, azaz a 30 ezer lakos feletti város esetében a polgármester fizetése 598 ezer forint – szemben a bruttó 638 ezerrel. Schmidt szerint, ha a polgármesterek és a jegyzők fizetését így csökkentik, ehhez mérten a polgármesteri hivatalokban dolgozóknak is visszaveszik a fizetését.
 
  A TÖOSZ kidolgozta a polgármesteri illetmények szabályozására vonatkozó javaslatát. E szerint senkinek sem csökkenhet az illetménye a szabályok változását követően. A polgármesteri alapilletményt a helyettes államtitkári javadalmazás alapján határozzák meg, követve a jelenlegi törvényi szabályozást. A megyei város és a fővárosi kerületi önkormányzat polgármesteri illetménye például megegyezne a helyettes államtitkár illetményére vonatkozó szabályokkal (747 ezer 877 forint). A megyei önkormányzat képviselő-testületének elnöke a helyettes államtitkár illetményének 90 százalékát kapná (673 ezer 89 forint).

Forrás: Napi Gazdaság