Részmunkaidős munkavállaló napi munkaideje

Munka törvénykönyve

 Részmunkaidős munkavállaló (napi 4 órára van bejelentve) dolgozhat-e készenléti jellegű munkakörben, 6 havi munkaidőkeretben, napi 24 órát? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

1. Készenléti jellegű munkakör akkor rendelhető el, ha az Mt. 91. §-a szerinti feltétel teljesül. Eszerint készenléti jellegű a munkakör, ha
a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy
a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.
 
   (A készenléti jellegről álláspontom szerint célszerű a munkaszerződésben megállapodni.)
 
2. A készenléti jellegű munkakörrel kapcsolatos problémák
 
   A készenléti jellegű munkakör jelenlegi szabályozása álláspontom szerint uniós jogba ütközik. Ez elméletileg csak az uniós irányelv közvetlen hatálya esetén, tehát állami/önkormányzati cégeknél jelent súlyos problémát, de felvethető, hogy az uniós jogba ütközés folytán a törvény is alkotmányellenes, és a jogvitába az Alkotmánybíróság is belefolyhat a munkáltatóra kedvezőtlen módon.
 
   A probléma lényege, hogy az uniós jog különböző garanciákat ír elő a 12 órás munkaidő-mérték kapcsán, amelyet a magyar jog csak nagyon torzítva, beosztási szabályként tartalmaz. Ez a bérezésre is kihatással lehet közvetetten. (Ezzel a továbbiakban nem foglalkozunk, de érdemes megemlíteni.)
 
3. A munkaidő-mérték készenléti jellegű munkakörben a 92. § alapján a felek megállapodásával 8 óráról 12 órára emelhető. Ez azt jelenti, hogy önmagában a készenléti jellegű munkakör megállapítása nem emeli meg a munkaidő mértékét, arról külön meg kell állapodni.
 
   Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkaidő mértékét nem feltétlenül szükséges megemelni készenléti jellegű munkakörben.
 
4. A munkaidő-beosztás készenléti jellegű munkakörben sajátosan alakul. A törvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy a 92. § (2) bek. alapján foglalkoztatott munkavállaló – tehát akinek megállapodással megemelték a munkaidő-mértékét – egy újabb, külön megállapodás alapján napi 24, illetve a munkaidő-keret átlagában heti 72 órára is beosztható. (Szemben az általános 12 és 48 órával.)
 
   Ez a megállapodás azonban a naptári hónap utolsó napjára, munkaidő-keret elrendelése esetén a munkaidő-keret utolsó napjára tizenöt napos határidővel felmondható a munkavállaló által.
 
   A fentiekből az következik, hogy csak annak a munkavállalónak lehet 12 óránál hosszabb beosztás szerinti munkaideje egy külön megállapodás alapján, akinek a munkaidő-mértéke egy korábbi megállapodás alapján már megemelésre került!
 
   Tehát az Mt. 91. §-ban foglalt feltételek teljesülése esetén, fentiek figyelembe vételével részmunkaidős munkavállaló dolgozhat készenléti jellegű munkakörben, napi 24 órát azonban nem.
 
5. A 6 havi munkaidőkeretet a törvény lehetővé teszi. (Mt. 94. § (2) bek. d)
 
Forrás: munkajog.hu