PDSZ: a KLIK jelenlegi törvényértelmezése súlyosan diszkriminatív

Kevesebb szabadságot kapnának a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók

Ezúttal a pedagógiai szakszolgálatban dolgozó pedagógusok szabadsága kerül az Országgyűlés elé. Visszakapnák a korábbi pótszabadságukat, de üröm az örömben, hogy ebből idén 10 nappal kevesebbet adnának. A szakszervezet nem hagyná – írja a pecsistop.hu.

  Pedig a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók korábban ugyanannyi szabadságot kaptak, mint általában a pedagógusok: 21 munkanap alapszabadság és 25 munkanap pótszabadság, amelyből jogszabályban meghatározott feladatra a munkáltató évi 15 napot igénybe vehet. Aztán mikor bejött a köznevelési törvény és annak végrehajtási rendelete, csak az egyházi- és magánintézményként működő szakszolgálati pedagógusoknak írta elő egyértelműen jogszabály a fenti szabadságot. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének jogi álláspontja szerint ezután is járt nekik a 25 nap pótszabadság, de ezt a KLIK-nél másként értelmezték, és nem adták meg.

   A szakszervezetek sürgős törvénymódosítást kértek a diszkriminatív szabadság-megállapítás miatt. Ez most végre megtörténik, ám Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője szerint semmi sem indokolja, hogy egy átmeneti rendelkezésben erre az évre csökkentsék a 25 munkanap pótszabadságot.

   Márpedig ez történt. Az állami pedagógiai szakszolgálatban dolgozók, azaz akik a sajátos nevelési igényű gyerekek körüli szakértői feladatokkal és fejlesztésükkel foglalkoznak, idén 10 nappal kevesebb szabadságot kapnak a mostani állás szerint, mint a többi pedagógus.

   Az előterjesztő arra hivatkozik, hogy év közben megy ki a törvénymódosítás. Nagy Erzsébet szerint nincs szükség ilyen átmeneti rendelkezésre, mert a szabadságot amúgy is ezután adnák csak ki a szakszolgálatban dolgozó pedagógusoknak, ahogy a többinek is.

   - Mindenképpen öröm, hogy rájöttek arra, hogy a jelenlegi törvényértelmezése a KLIK-nek súlyosan diszkriminatív, tehát hogy az egyházi fenntartású szakszolgálatban 21 plusz 25 nap a szabadság, a KLIK-nél 21 nap és annyi, amennyi a fizetési kategória, ami jóval kevesebb - vélekedett a pécsi pedagógus. - Az is jó, hogy törvénymódosításban tették egyértelművé, hogy az állami szakszolgálatban dolgozóknak is annyi szabadság jár, mint a többi pedagógusnak. Csak éppen erre az évre nem kellene megnyírni a pótszabadságot arra hivatkozva, hogy év közben módosítják a törvényt.

   Nagy szerint ez olyan, mintha nem tudnák, hogy a szakszolgálatban dolgozó pedagógusok többsége sem vett ki szabadságot a szorgalmi időben, hogy zömében ők is csak ezután tudják igénybe venni a szabadságot, amikor a sajátos nevelési igényű gyerekeknek is tanítási szünet van.

   Nagy a PDSZ országos választmányában most kezdeményezte, hogy kérjék az idei pótszabadság-rövidítő átmeneti rendelkezés elhagyását, amúgy üdvözöljék, hogy ha az utolsó pillanatban is, de benyújtották a törvénymódosítást, ami egyértelművé teszi, hogy ezeket a pedagógusokat is megilleti a pedagógusoknak járó szabadság.

   A szakszolgálat egyik dolgozója szerint a tanév szorgalmi időszakához kötődik a szakszolgálati feladatok közül a logopédiai ellátás, a gyógytestnevelés, a tehetséggondozás, a fejlesztő nevelés, a pályaválasztási tanácsadás és részben a szakértői vizsgálat is, hiszen azokkal a tanulókkal, akik a tanítási szünetben elutaztak, nem lehet a feladatot ellátni. Sőt, olyan további feladatoknál is, amelyek elvileg nem a szorgalmi időszakhoz kötődnek, problémát okoz a szorgalmi időn kívüli szabadság választása, mert a szülők többsége is a az idősebb gyerekeik iskolai szünetéhez igazítva veszi ki szabadságát.
 
Forrás: pecsistop.hu