Meddig maradhatnak a magyarok Londonban?

A szolgáltatóipari munkáltatóknak nem kell szakképzetlen külföldi munkaerőt alkalmazniuk

A brit munkaügyi miniszter legújabb nyilatkozata szerint, a most bevezetett segélyrendszer azt eredményezi, hogy a szolgáltatóipari munkáltatóknak nem kell szakképzetlen külföldi munkaerőt alkalmazniuk.

   Ha Londonban vagy Anglia más nagyvárosaiban betér a vendég valamelyik vendéglőbe vagy kávéházba, angol pincért szinte egyáltalán nem talál, és elég nagy a valószínűsége, hogy a felszolgáló magyar. 

    Ugyanez áll az áruházi eladókra, de még a mozi jegyszedőkre is. Ezek azok az elég gyengén fizetett állások, amelyekhez nem kell szakértelem, bár viszonylag jó nyelvtudás igen. Eddig az angol fiatalok kerülték ezeket a munkahelyeket, hiszen ott fárasztó munkával sem remélhettek jó kereseti lehetőségeket, míg munkanélküliként a segélyen felül lakbértérítést és más kedvezményeket is kaptak.

   A brit kormány azonban megváltoztatta a munkanélküliek segélyezésének módját: immár kötelesek - közvetítői támogatással - állást keresni. Az állam igyekszik megszabadulni a segélyfizetés hatalmas terhétől, munkára és jövedelemadózásra akarja szorítani az eddigi segélyezetteket. Kötelesek elfogadni a felajánlott munkahelyek valamelyikét, akár a nagy lehetőségeket nem nyújtó szolgáltatóiparban is. 

   Csáberő, hogy ezzel párhuzamosan immár rendkívüli hitellehetőségeket nyújtanak nekik, bár szigorúan szerződéses alapon. Az új rendszer a brit állampolgároknak kedvez, így kiszorulhatnak a könnyű elhelyezkedés lehetőségeiből az Európai Unióból érkezők, közöttük ezeket a munkahelyeket tulajdonképpen ideiglenes állapotnak tekintő magyarok.

Forrás: inforadio.hu