Kötetlen munkaidő: lehetséges-e bármilyen munkakörben?

Munkarend

Bármilyen munkakörben alkalmazható kötetlen munkaidő? Szükséges-e a bevezetéséhez munkaszerződés-módosítás? Az Adózóna olvasójának kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd szakértőnk válaszolt.

   Olvasónk a következő kérdéseket tette fel: ha a munkáltató átadja a teljes munkaidő-beosztás jogát a munkavállalónak, azt feltétlenül munkaszerződés-módosítással kell-e megtenni, vagy elegendő egy megállapodás vagy tájékoztató? (Az eredeti munkaszerződés tartalmazza azt, hogy a munkarendet, munkaidő-beosztást a munkáltató határozza meg.) Szeretném továbbá megtudni, hogy a kötetlen munkaidő bármilyen munkakörre alkalmazható-e, illetve a munkáltatót terheli-e valamilyen „bizonyítási kényszer” egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során arra vonatkozóan, hogy a munkakör jellege tényleg indokolja a „kötetlenséget”, és nem csak az adminisztrációs terhek csökkentésére irányul a besorolás?
 
  Szakértők először is arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy mivel a munkaidő-beosztás szabályait (munkarendet) a munkáltató állapítja meg, és ahhoz nincs szükség a munkavállaló hozzájárulására, nem kell külön megállapodásba foglalni és nem kell a munkaszerződést módosítani (persze nincs kizárva ez utóbbi sem, de ez azzal járna, hogy a munkáltató a jövőre nézve e körben elveszítené diszkrecionális jogkörét – ebbe a visszavonás is beletartozik).
 
   A kötetlen munkarend alkalmazásának feltétele, hogy a munkáltató a beosztás jogát teljes egészében átengedje a munkavállaló számára. A kötetlen munkarendet csak abban az esetben lehet elrendelni, ha ez a munkakör sajátos jellegére, a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel valóban lehetséges. Ha például a munkaidőnek igazodnia kell a munkáltató nyitvatartási idejéhez, nem lehet szó kötetlen munkarendről. Így értelemszerűen kizárt egyes munkakörök esetén (eladó, szakács, éjszakai operátor stb.) Nem jelenti a kötetlen munkarend sérelmét, ha a dolgozó egyes munkaköri feladatokat csak a munka természete vagy a munkáltató által meghatározott időpontban teljesíthet, vagy ha munkáját alapvetően a munkahelyén kell végeznie.
 
  A munkaügyi felügyelet – ahogyan arra Ön is utalt – általában azt vizsgálja, hogy a munkáltató valóban kibújik-e a munkaidő szabályok betartása alól azzal, hogy olyan munkakörökben is átengedi a munkaidő-beosztás jogát, ahol valójában nem a munkavállaló osztja be a saját munkaidejét. Egy jól megfogalmazott munkaköri leírás esetén nem kellene probléma felmerüljön.
 
   Hajdu-Dudás Mária megjegyezte: kötetlen munkarend esetén nem kell nyilvántartani a munkaidőt, ugyanakkor az nem kizárt (így a munkáltató ellenőrizheti, hogy a munkavállaló ledolgozza-e a munkaidejét, és adott esetben a munkaügyi felügyelet is láthatja, hogy a kötetlenség célja nem a rendkívüli munkavégzésért járó díjazás megfizetésének elkerülése).
 
 
Forrás: adozona.hu