Mostantól az illegális jövedelmek egy részét is kimutatja a statisztika

A bérmunka elszámolása is megváltozik

Európai uniós tagállami kötelezettségének eleget téve Magyarország is bevezette a fizetésimérleg-statisztikák és a pénzügyiszámla-statisztikák megújított nemzetközi módszertani szabványát, a BPM6-ot, illetve az ESA 2010-et. A módszertani váltás finomhangolásnak tekinthető, drasztikus változást nem jelent - írja a Napi Gazdaság.
 
  Az idén mind a 28 EU-tagállamnak át kell állnia az elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványok alkalmazására a fizetésimérleg- és a pénzügyiszámla-statisztikák esetében. A Magyar Nemzeti Banknál az első negyedévre vonatkozó folyó fizetési mérleg tegnap publikált statisztikájával debütált az új szisztéma. A most végrehajtott változtatások jelentős része az adatok összeállításakor átsorolást jelentett a mérleg egyes részei között. A legtöbb változás az áruk és a szolgáltatások között történt – mondta a Napi Gazdaságnak Durucskó Mihály, az MNB fizetésimérleg-osztályának vezetője. Megváltozik például az idegenforgalom jövedelmeinek elszámolása, a tétel elnevezése is utazásra módosul, az idegenforgalmi, azaz az utazással kapcsolatos elszámolásokból kikerülnek a tartós és nagy értékű áruk, az illegális kereskedelem becsült nagysága viszont bekerül.
 
   A bérmunka elszámolása is megváltozik, ugyanis a szolgáltatások közé kerül át, de csak a bérmunka által létrejött hozzáadott érték jelenik majd meg a folyó fizetési mérlegben – hívta fel a figyelmet a szakember. Az eddigi jövedelmek kategória helyébe némileg változó tartalommal az elsődleges jövedelmek kerülnek, ide sorolják át a folyó EU-transzferek egy részét a viszonzatlan folyó átutalásokból. Utóbbiak a BMP5-höz képest a BMP6-ban már másodlagos jövedelemként szerepelnek. A jövőben az illegális tevékenységekből származó jövedelmek egy részét is kimutatják a fizetési mérlegben. Emellett a pénzügyi közvetítési szolgáltatások közvetett módon mért díját átteszik a szolgáltatásokhoz – tette hozzá Durucskó Mihály.
 
   Nincs drasztikus változás a pénzügyi számlák felépítésében és az adatok tartalmában – kommentálta lapunknak a másik új rendszer, az ESA2010 bevezetését Simon Béla, a pénzügyi számlák osztályának munkatársa. A legjelentősebb változás az egyenleghatás szétterítése: az állami vagyonátvétel eltérő számolása a magánnyugdíjpénztáraktól. Nem térnek el többé a belföld és a külföld felől mért mutatók sem a monetáris arany és az SDR szimmetrikus kezelése révén. Simon Béla kiemelte: a pénzügyi vállalati szektor 5 helyett már 9 alszektorból áll, a nem pénzügyi vállalatok rovására gyarapodik ez a réteg. Az államháztartásba sorolt vállalatok köre is bővül, ez a hiány és az adósság minimális változását okozza. Az állam által vállalt szabványosított garanciák is bekerülnek az elszámolásba, ez kismértékű hiánymódosítást von maga után az egyes évek között – húzta alá a szakember.         
              
Forrás: Napi Gazdaság