66 év és 3 hónap után kötelező lesz nyugdíjba menni

Olasz közigazgatási reform

Több mint 3 millió olasz közalkalmazottat érint a Matteo Renzi vezette olasz kormány közigazgatási reformcsomagja, amelyet Giorgio Napolitano államfő fenntartásokkal írt alá a szerdai olasz újságok értesülései szerint.

     A közigazgatási rendszer átalakításából kimaradtak a bírák és rendőrök. A csomagot a közigazgatási reformok bevezetésére kinevezett államtitkár, a 33 éves Marianna Madia dolgozta ki és ő is hajtja végre.

    Az intézkedések értelmében október 31-től az Olaszországban jelenleg 66 év 3 hónapban megszabott nyugdíjkorhatárt elérő közalkalmazottaknak kötelezően nyugdíjba kell menniük. Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem maradhatnak állásban. A kormány elképzelései szerint a reform révén 2018-ig hatvanezer olasz közalkalmazott megy nyugdíjba a fiatal munkaerőnek adva át a helyét - hangoztatta Marianna Madia a Corriere della Sera napilap szerdai számában.

    Újdonságnak számít az is, hogy az úgynevezett közigazgatási mobilitás értelmében a közalkalmazottakat - akár ezek beleegyezése nélkül is - 50 kilométeres körzetben másik hivatalba helyezhetik át. Fizetésüket azonban megtartják még akkor is, ha alacsonyabb munkakörbe kerülnek.  

    Az olasz sajtó hangsúlyozta, hogy Giorgio Napolitano köztársasági elnök tizenegy napot várt a törvénycsomag aláírásával és a közigazgatási reformból végül kimaradtak a bírák és a hatósági dolgozók. A kormány nem csökkentette a jelenleg 75 éves korukban nyugdíjba menő olasz bírók és ügyészek nyugdíjkorhatárát. A bírói kar esetleges nyugdíjreformját 2015 végére halasztották. Az államtitkár elmondta: nem tettek szívességet a bíráknak, de előre hozott nyugdíjazásukkal megbénult volna az olasz jogrendszer.

    A reform ellen tiltakozva a bírák és ügyészek korábban az igazságügy-miniszterhez fordultak azt hangoztatva, hogy nyugdíjkorhatáruk csökkentésével az idősebb és tapasztaltabb bírákat foglalkoztató harmadik fokú olasz bíróságokon 44 százalékkal csökkenne a bírói testület létszáma, ami tovább lassítaná az olasz igazságügyi rendszert.  

    Határidő nélkül a fegyveres erők tagjai, a rendőrség, a büntetés-végrehajtásban dolgozók és az olasz erdészek kimaradtak a közigazgatási reformból.